Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tonnageverhoging voor vrachtverkeer

Tonnageverhoging voor vrachtverkeer

Vanaf 6 december 2021 mogen vrachtwagens op Vlaamse wegen, onder bepaalde omstandigheden, een maximale toegelaten massa (MTM) tot 50 ton hebben. Dat heeft de Vlaamse Regering op 22 oktober 2021 definitief goedgekeurd. Die verhoging leidt tot meer efficiëntie in transport en vermindert de impact op het verkeer en het milieu.

Checklist met strenge voorwaarden

Om dergelijke massa te vervoeren, moet u als transporteur voldoen aan meerdere strenge voorwaarden. Die zijn noodzakelijk om de infrastructuur te beschermen en de verkeersveiligheid te garanderen.

Aandacht voor milieuvriendelijke voertuigen

Klassiek aangedreven voertuigen krijgen in de nieuwe wetgeving een maximale toegelaten massa (MTM) tot 48 ton. Voor milieuvriendelijke en emissievrije voertuigen is een tonnageverhoging tot maximaal 50 ton toegelaten. Dat komt omdat milieuvriendelijke technologie, zoals batterijen, voor extra gewicht zorgt.

Bevoegdheid van de gewesten

De toegestane afmetingen en massa’s voor vrachtwagens en zware aanhangwagens worden door Europa bepaald, maar de lidstaten mogen daarvan afwijken op hun grondgebied. In België is dat een bevoegdheid van de gewesten. Wallonië besliste al in 2018 om voertuigcombinaties tot 50 ton toe te laten. Ook in Nederland is dat al enige tijd het geval.

Geen LZV's

De tonnageverhoging staat los van het proefproject dat Vlaanderen voert rond Langere en Zwaarde Vrachtwagens (LZV’s).