Gedaan met laden. U bevindt zich op: Startevenement ter viering van de start van het Belgisch voorzitterschap

Startevenement ter viering van de start van het Belgisch voorzitterschap

Nieuwsbericht
10 januari 2024

Op 9 januari organiseerden we een groots evenement om de start van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU feestelijk in te luiden met onze belangrijkste contacten uit de Europese instellingen en diplomatieke wereld, waarbij we de troeven van Vlaanderen als state-of-the-art-regio in de kijker zetten. Dit vindt niet alleen uiting in technologie, innovatie en nieuwe industrieën, maar ook in kunst en cultuur, gastronomie, wetenschap, onderzoek, onderwijs, creatieve economieën en het rijke historische verleden van de regio.

Cultuur en technologie verenigd

Het event vond plaats in Flagey, met ongeveer 170 aanwezigen. Cultuur en technologie ontmoetten elkaar in “Twelve Seasons Unlocked”. Het betoverende concert van Frascati Symphonic, imec en BotBop bracht een unieke dialoog tussen live artiesten en artificiële intelligentie, waarbij het publiek beelden aangereikt kreeg op groot scherm dankzij de kracht van artificiële intelligentie (AI). En of dat nog niet innovatief genoeg was, ging Frascati de uitdaging aan om tijdens het spelen van de bestaande partituur, instant door AI gecomponeerde muziek te laten invoegen en die nieuwe muziek op zicht te spelen. Het wereldvermaarde imec en BotBop zorgen voor de AI-componenten tijdens het concert. Solist van dienst was Sarah Bayens, een jong Vlaams toptalent. Componist Lucas Van Vlierberghe schreef speciaal voor deze gelegenheid een stuk.

Vlaamse gastronomie

Voor het culinaire luik werd Filip De Pauw van restaurant Jerom geselecteerd via een oproep bij de chefs van ‘Jong Keukengeweld’. Op het evenement zette Filip De Pauw de Vlaamse keuken in de schijnwerpers met een speciaal ontworpen, verfijnd en creatief menu, volledig gebaseerd op lokale, seizoensgebonden producten en bovendien volledig vegetarisch. Daarbij bracht Filip De Pauw een nieuwe, creatieve benadering van gastronomie, met aandacht voor milieubewustzijn en lokale betrokkenheid, en vierde de veelzijdigheid en smaakrijkdom van de Vlaamse keuken op een innovatieve manier.

Een fantastische inzet van het EU-voorzitterschap!