Afschaling vaccinatiecentra naar waakfase

Waakfase

Sinds mei 2022 zijn de vaccinatiecentra in waakfase. Tijdens deze fase zullen 1 tot 2 vaccinatiecentra per eerstelijnszone beperkt open blijven. Zo kunnen zij de bestaande doelgroepen verder afwerken én de continuïteit garanderen voor de nieuwe instroom:

 • 5-jarigen
 • nieuwkomers
 • personen die alsnog gevaccineerd willen worden

De vaccinatiecentra zullen hiervoor zoveel mogelijk werken met vaste prikdagen en communiceren hierover via hun website. De uitnodigingen voor de nieuwe instroom worden nog steeds centraal verstuurd en kunnen digitaal of via het vaccinatiecentrum bevestigd worden.

Personen die al vroeger een uitnodiging ontvingen maar deze gemist/geweigerd hebben, kunnen contact opnemen met het vaccinatiecentrum voor een afspraak.

Opschaling

Naast de waakfase bestaat steeds de mogelijkheid om op korte termijn op te schalen afhankelijk van epidemiologische situatie. Zo kunnen eventuele toekomstige boosterprikken op een redelijke termijn toegediend worden aan grote bevolkingsgroepen.

Wie en wanneer?

Hieronder vindt u een overzicht van de personen die op dit moment een vaccin kunnen krijgen:

Tweede boosterprik voor bewoners woonzorgcentra en 80-jarigen

In Vlaanderen zullen bewoners van woonzorgcentra en ouderen vanaf 80 jaar een 2de boosterprik aangeboden krijgen. Wie tot deze meest kwetsbare groep behoort, zal per brief en digitaal ingelicht worden over dit aanbod en een vaccinatie-afspraak kunnen maken. De uitnodigingen worden verzonden in de week van 16 mei.

In totaal gaat het om 400.000 à 450.000 personen in Vlaanderen die een tweede booster kunnen krijgen. Binnen 2 à 3 weken zullen de vaccinatiecentra klaar zijn om deze doelgroep te vaccineren. Voor mensen in de woonzorgcentra zal de boostervaccinatie in het woonzorgcentrum georganiseerd worden.

Personen met een immuniteitsprobleem worden niet mee uitgenodigd. Zij kregen in februari van dit jaar reeds een uitnodiging voor een vierde prik.

Meer informatie in dit nieuwsbericht op laatjevaccineren.be ((opent in nieuw venster))

Andere doelgroepen

Waar?

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt.

Bekijk het overzicht van alle vaccinatiecentra met contactgegevens in Vlaanderen ((opent in nieuw venster)).

Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum raken, worden aan huis gevaccineerd. Het vaccinatiecentrum waar u naartoe moet, kunt u niet kiezen.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Als het zover is, krijgt u een uitnodiging via sms, mail of brief ((opent in nieuw venster)) om uzelf te laten vaccineren.

Alle details over uw persoonlijke uitnodiging kunt u ook terugvinden in Mijn Burgerprofiel ((opent in nieuw venster)). Na ontvangst van uw vaccinatie-uitnodiging kunt u de data voor uw afspraken maken, bevestigen, verplaatsen of de vaccinatie weigeren afhankelijk. Weigeren betekent dat u niet opnieuw wordt uitgenodigd voor vaccinatie!

ActiesUitleg
Afspraak bevestigen - met tijdslot(s)
 • Als u deze afspraken niet bevestigt, wordt uw afspraak toch behouden.
 • Als u online bevestigt, kunt u een mailadres invullen, dan krijgt u de bevestiging van uw afspraak ook via mail. Staat er al een mailadres en wenst u dit te veranderen omdat u de bevestiging echt via mail wil ontvangen? Enkel het lokale vaccinatiecentrum kan een mailadres aanpassen.
Afspraak inboeken - zonder tijdslot(s)
 • Maak zelf een afspraak via het reservatiesysteem Doclr ((opent in nieuw venster)). Geeft u hierbij zelf een e-mailadres in, dan krijgt u een bevestiging van uw zelf gemaakte afspraak via e-mail.
 • Zijn geen geschikte opties voor een afspraak te vinden? Wacht even af en kijk enkele dagen later opnieuw of er vrije tijdslots bijgekomen zijn.
Afspraak verplaatsen
 • Bekijk welke opties de agenda in doclr geeft om uw afspraak te verplaatsen. Zijn geen mogelijke opties voor verplaatsing vindbaar? Wacht even af en kijk enkele dagen later opnieuw of er vrije tijdslots bijgekomen zijn.
 • Na bevestiging van uw gewijzigde afspraak kunt u deze niet meer verplaatsen. Ook de centrale helpdesk kan dit niet. Neem contact op met het lokale vaccinatiecentrum ((opent in nieuw venster)), zij kunnen dit wel.
Vaccinatie weigeren
 • U geeft aan niet gevaccineerd te willen worden.
 • Geweigerd en toch wens tot vaccinatie? Contacteer uw vaccinatiecentrum en vraag alsnog een afspraak.
 • Uw afspraak reeds bevestigd maar u wenst toch nog te weigeren?
  • zoek de bevestigingsmail van uw afspraak en annuleer uw afspraak
  • nu kunt u via de link in uw uitnodiging weigeren
  • geen bevestigingsmail gevonden? Uw huisarts kan uw vaccinatiecode deactiveren (=weigeren).

Meer informatie over het weigeren van uw vaccinatie vindt u op de website laatjevaccineren.be ((opent in nieuw venster))

Reeds gevaccineerd
 • Ontving u reeds een 1ste en/of 2de prik binnen uw basisvaccinatie (bv. op het werk)? Dan kunt u dit laten weten.
 • Ook wanneer u reeds uw boostervaccinatie ontving (bv ziekenhuis, WZC) kunt u dit laten weten.
 • Gebruik hiervoor de knop ‘Ik ben reeds gevaccineerd’ / Ik ben reeds gevaccineerd met boostervaccinatie’ in het reservatiesysteem Doclr ((opent in nieuw venster)).

Uitnodigingen in een andere taal

Inwoners van een faciliteitengemeente hebben recht op een brief in het Frans, zij kunnen hiervoor terecht bij hun gemeentebestuur. Er zijn ook brieven in andere talen beschikbaar, voorbeeldbrieven in andere talen ((opent in nieuw venster)) vindt u op laatjevaccineren.be. Ook al woont u niet in een faciliteitengemeente, u kunt dus online de inhoud van de brief in een andere taal terugvinden.

Welke vaccins zijn er? Hoe werken ze?

Er zijn verschillende soorten vaccins tegen SARS-CoV-2.

Vaccins stimuleren uw immuunsysteem (de natuurlijke afweer van het lichaam) en bereiden u voor om een bepaalde kiem te herkennen en u tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als u dan later met het virus besmet raakt, herkent uw immuunsysteem het virus en, omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het u tegen dat virus. Op de website laatjevaccineren.be vindt u:

Na de vaccinatie

Na de vaccinatie krijgt u een folder mee ‘Wat na vaccinatie?’. Die geeft onder andere meer informatie over bijwerkingen. Voor meer informatie over of opvolging van de bijwerking, contacteer uw huisarts.

De persoon of het centrum dat vaccineert, registreert uw vaccinatie in een centraal systeem. U kan daarna uw vaccinatiegegevens zelf bekijken via de website mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)), myhealthviewer.be of cozo.be ((opent in nieuw venster)). U kunt dit document afprinten, maar dit heeft niet de officiële waarde van een vaccinatiebewijs. Ook uw huisarts heeft toegang tot die vaccinatiegegevens. In het vaccinatiecentrum zijn er ook vaccinatiekaartjes beschikbaar.

EU COVID-certificaat (vaccinatiepaspoort)

Voor vaccinaties tegen COVID-19 (goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA) die geregistreerd worden in de centrale vaccinatiedatabank is 2 tot 7 dagen na de registratie een vaccinatiecertificaat beschikbaar. Dit vaccinatiecertificaat maakt deel uit van het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd. Dit certificaat wordt gebruikt om te reizen binnen de Europese Unie.

Vaccinatieteller

Het aantal gevaccineerde Vlamingen groeit élke dag. De vaccinatieteller ((opent in nieuw venster)) laat zien hoeveel dosissen van het COVID-19-vaccin er al werden verdeeld.

Veelgestelde vragen

Bekijk de lijst veelgestelde vragen ((opent in nieuw venster)) op de website laatjevaccineren.be .

Veelgestelde vragen