COVID-19-vaccinatie vanaf januari 2023 via huisarts of apotheker

De vaccinatiecentra sluiten eind december 2022 hun deuren. Er worden ook geen nieuwe uitnodigingen voor vaccinaties meer verzonden.

Vanaf 1 januari 2023 moet u voor een basisvaccinatie of boostervaccinatie tegen COVID-19 naar uw huisarts of apotheker gaan. Contacteer rechtstreeks uw huisarts of een apotheek in de buurt die vaccinatie aanbiedt om een afspraak voor vaccinatie te maken. Op apotheek.be(opent in nieuw venster) vindt u welke apothekers vaccinatie aanbieden. Sommige apothekers bieden alleen boostervaccinatie aan en niet basisvaccinatie.

Wie kan nog een basisvaccinatie ontvangen?

Iedereen die nog geen basisvaccinatie of eerste boosterprik ontving, komt hiervoor nog in aanmerking.

Kinderen vanaf 5 jaar en ouder en volwassenen die nog geen basisvaccinatie ontvingen (bvb. nieuwkomers die immigreren), kunnen nog steeds een basisvaccinatie ontvangen. U neemt hiervoor zelf contact op met uw huisarts of een apotheker. Aangezien een basisvaccinatie een herhaling vergt is afspraak met uw huisarts het meest aangewezen. Niet alle apotheken die boostervaccins aanbieden, bieden ook basisvaccinatie aan.

Er worden geen uitnodigingen meer verzonden, ook niet naar kinderen wanneer ze de leeftijd van 5 jaar bereiken.

Na de vaccinatie

Voor meer informatie over of opvolging van de bijwerking, contacteer uw huisarts.

De persoon of het centrum dat vaccineert, registreert uw vaccinatie in een centraal systeem. U kan daarna uw vaccinatiegegevens zelf bekijken via de website mijngezondheid.be(opent in nieuw venster), myhealthviewer.be of cozo.be(opent in nieuw venster). U kunt dit document afprinten, maar dit heeft niet de officiële waarde van een COVID-vaccinatiecertificaat.

Ook uw huisarts heeft toegang tot die vaccinatiegegevens. Sloop er een fout in deze registratie? Neem dan contact op met de persoon die u vaccineerde of met uw huisarts.

EU COVID-certificaat (vaccinatiepaspoort)

Voor vaccinaties tegen COVID-19 (goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA) die geregistreerd worden in de centrale vaccinatiedatabank is 2 tot 7 dagen na de registratie een vaccinatiecertificaat beschikbaar.

Dit vaccinatiecertificaat maakt deel uit van het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd. Dit certificaat wordt door de meeste landen niet meer gevraagd bij reizen. U kijkt bst voor uw vertrek naar het buitenland na of het certificaat nog nodig is.

Veelgestelde vragen