Waarom?

Doe het voor uzelf

Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat u na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan als u niet gevaccinceerd werd.

Doe het voor elkaar

 • Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een hele gemeenschap beschermd. Als u uzelf laat vaccineren, bouwt u dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen over het virus en het uit de samenleving te krijgen.
 • Ook is vaccinatie belangrijk als u als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat u anderen besmet.
 • Dankzij vaccinatie is er minder kans dat u naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties.

In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dat is voor COVID-19 niet anders. De vaccinatie tegen COVID-19 is gratis.

Wie en wanneer?

De vaccinatiestrategie en de prioritaire groepen daarin werden bepaald. Ondertussen heeft de vaccinatiecampagne zijn eindspurt ingezet en zijn de uitnodigingen voor bepaalde groepen afgerond. Wie mag (opnieuw) een uitnodiging verwachten?

 • Extra vaccinatiedosis tegen COVID-19 bij immuun gecompromitteerde personen vanaf 12 jaar
  Personen met een verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling kunnen minder beschermd zijn na basisvaccinatie met 1 of 2 dosissen. In België is er daarom beslist om deze extra kwetsbare patiënten uit te nodigen voor een extra vaccinatiedosis met een mRNA-vaccin (Pfizer/Moderna). Meer informatie staat op de website laatjevaccineren.be ((opent in nieuw venster)).

 • Booster (extra prik) met mRNA-vaccin voor alle mensen van 65 jaar en ouder en alle bewoners van woonzorgcentra
  Er werd beslist om ook aan alle bewoners van woonzorgcentra een bijkomende prik aan te bieden, met een mRNA vaccin. Ook zij lopen door een minder goed werkende immuniteit risico op ernstige ziekte door COVID-19. Bewoners krijgen de extra prik in de collectiviteit waar ze verblijven. Meer informatie staat op de website laatjevaccineren.be.

  Ook voor 65+ wordt een extra prik voorzien. Dit boostervaccin wordt aangeboden minstens 4 maanden na de tweede prik van het AstraZeneca- of de enige prik van het Johnson & Johnson-vaccin, en minstens 6 maanden na de tweede prik van het Pfizer- of Moderna-vaccin. Op die manier wordt iedereen op gelijke voet behandeld ongeacht het eerdere interval van het vaccin dat men al gekregen heeft. In de praktijk zullen de meeste personen van 65 jaar en ouder zo voor het einde van het jaar uitgenodigd worden voor hun boosterprik. De eerste uitnodigingen voor wie ouder is dan 85 worden reeds verzonden.

  Patiënten en oudere bewoners van assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, psychogeriatrische voorzieningen (voor bijvoorbeeld dementie) en psychiatrische verzorgingstehuizen wordt ook een boostervaccin aangeboden. Meer informatie staat op de website laatjevaccineren.be.

 • Buitenlandse studenten en docenten
  Bij de start van het nieuwe academiejaar zullen buitenlandse docenten en studenten die nog niet (met een erkend vaccin) gevaccineerd zijn, de kans krijgen om dit snel in orde te brengen. Meer informatie staat op de website laatjevaccineren.be ((opent in nieuw venster)).

 • Derde kans voor wie nog niet gevaccineerd is en gemiste 2de dosis

  Personen die nog niet gevaccineerd zijn of hun 2de dosis gemist hebben, worden sinds 5 oktober opnieuw uitgenodigd door de vaccinatiecentra. Zij kunnen de komende weken dus opnieuw een uitnodiging verwachten. Deze personen kunnen zich ook aanbieden tijdens een vrij vaccinatiemoment dat in sommige vaccinatiecentra georganiseerd wordt.

  Heeft u in het verleden uw vaccinatie geweigerd en deze niet ingetrokken via QVAX? Dan kunt u alsnog contact opnemen met uw lokaal vaccinatiecentrum indien u toch wil gevaccineerd worden.

  Bent u besmet geweest met het COVID-19-virus? Omdat de bescherming na het doormaken van COVID-19 enkele maanden duurt en er ondertussen herinfecties vastgesteld zijn geweest, wordt aangeraden om u te laten vaccineren.

 • 12- tot 15 jarigen zonder onderliggende aandoeningen

  Minderjarigen ontvangen een uitnodiging voor vaccinatie met Pfizer (Comirnaty) of Moderna (Spikevax). Dit zijn de twee vaccins die goedgekeurd zijn voor deze doelgroep. Omdat werd beslist de vaccinatiecentra langer open te houden om alle 65-plussers een boosterprik te geven, worden vanaf 5 oktober ook de 12-jarigen weer uitgenodigd.

Bent u besmet geweest met het COVID-19-virus? Omdat de bescherming na het doormaken van COVID-19 enkele maanden duurt en er ondertussen herinfecties vastgesteld zijn geweest, wordt aangeraden om u te laten vaccineren.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Als het zover is, krijgt u een uitnodiging via sms, mail of brief om uzelf te laten vaccineren.

Alle details over uw persoonlijke uitnodiging kunt u ook terugvinden in Mijn Burgerprofiel ((opent in nieuw venster)). Minderjarigen zullen enkel uitgenodigd worden per brief.

Waar?

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt.

Bekijk het overzicht van alle vaccinatiecentra met contactgegevens in Vlaanderen ((opent in nieuw venster)).

Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum raken, worden aan huis gevaccineerd.

Het vaccinatiecentrum waar u naartoe moet, kunt u niet kiezen.

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt 1 type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. U komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt uw identiteitsgegevens en brengt u naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige info over het vaccin en overloopt u de medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. U krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna gaat u naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige u vaccineert. Na de vaccinatie moet u een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.

Helpen als vrijwilliger in een vaccinatiecentrum

Wilt u als vrijwilliger-zorgverlener helpen in een vaccinatiecentrum? Ook studenten en gepensioneerden zijn meer dan welkom! Schrijf u in op de verschillende platformen waar men op zoek gaat naar vrijwilligers of tijdelijke werkkrachten:

Heel wat vaccinatiecentra hebben ook lokale kanalen en websites om vrijwilligers te rekruteren. De vaccinatiecentra kiezen uiteraard zelf op welke vrijwilligers zij een beroep doen.

Welke vaccins zijn er? Hoe werken ze?

Er zijn verschillende soorten vaccins tegen SARS-CoV-2. Sommige vaccins (Curevac en Sanofi-GSK) zitten nog in testfase.

Vaccins stimuleren uw immuunsysteem (de natuurlijke afweer van het lichaam) en bereiden u voor om een bepaalde kiem te herkennen en u tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als u dan later met het virus besmet raakt, herkent uw immuunsysteem het virus en, omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het u tegen dat virus. Op de website laatjevaccineren.be vindt u:

Sinds 24 april wordt het AstraZeneca-vaccin enkel ingezet bij personen vanaf vanaf 41 jaar. Ook voor Johnson & Johnson (Janssens-vaccin) zal dit zo toegepast worden vanaf 27 mei.

Na de vaccinatie

Na de vaccinatie krijgt u een folder mee ‘Wat na vaccinatie?’. Die geeft onder andere meer informatie over bijwerkingen. Voor meer informatie over of opvolging van de bijwerking, contacteer uw huisarts.

De persoon of het centrum dat vaccineert, registreert uw vaccinatie in een centraal systeem. U kan daarna uw vaccinatiegegevens zelf bekijken via de website mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)), myhealthviewer.be of cozo.be ((opent in nieuw venster)). U kunt dit document afprinten, maar dit heeft niet de officiële waarde van een vaccinatiebewijs. Ook uw huisarts heeft toegang tot die vaccinatiegegevens. In het vaccinatiecentrum zijn er ook vaccinatiekaartjes beschikbaar.

Nadat u gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen. Pas als meer dan 70% van de volwassen bevolking is gevaccineerd, is de verspreiding van het virus weer onder controle.

EU COVID-certificaat (vaccinatiepaspoort)

Voor vaccinaties tegen COVID-19 (goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA) die geregistreerd worden in de centrale vaccinatiedatabank is 2 tot 7 dagen na de registratie een vaccinatiecertificaat beschikbaar. Dit vaccinatiecertificaat maakt deel uit van het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd. Dit certificaat moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw makkelijker maken.

Sinds 13 augustus kan het vaccinatiecertificaat ook gebruikt worden als Covid Safe Ticket voor toegang tot evenementen.

Vaccinatieteller

Het aantal gevaccineerde Vlamingen groeit élke dag. De vaccinatieteller ((opent in nieuw venster)) laat zien hoeveel dosissen van het COVID-19-vaccin er al werden verdeeld.

Informatie voor zorgprofessionals

Bent u als professional betrokken bij de uitvoering van de COVID-19-vaccinatie, dan vindt u alle informatie voor uitvoerders ((opent in nieuw venster)) op de website laatjevaccineren.be.

Veelgestelde vragen

Bekijk de lijst veelgestelde vragen ((opent in nieuw venster)) op de website laatjevaccineren.be .