Gedaan met laden. U bevindt zich op: Verkeersinformatie

Verkeersinformatie

Het Vlaams Verkeerscentrum verzamelt alle actuele informatie over files, ongevallen en wegenwerken op alle Vlaamse hoofdwegen.

Als bestuurder mag u geen gsm gebruiken tijdens het rijden(opent in nieuw venster), ook niet als u stilstaat in de file. Raadpleeg online informatie dus vóór u in de wagen stapt of als u stilstaat op een parking. Of laat een passagier de informatie opzoeken.

Vlaanderen

Autostrade
© Patrick De Roo

België

Verkeersinformatie over de hoofdwegen in heel België krijgt u

Op de website BrusselMobiliteit vindt u info over de wegen van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest(opent in nieuw venster).

Op de (viertalige) website Trafiroutes vindt u verkeersinformatie over de wegen in Wallonië(opent in nieuw venster).

Meldingen

Zelf een incident of probleem melden

  • Hebt u zelf autopech op een autosnelweg (op een rijstrook of op de pechstrook) in Vlaanderen? Bel dan het nummer 101. De wegpolitie zal automatisch een F.A.S.T.-takeldienst(opent in nieuw venster) oproepen. Dit zowel op de rijstroken als op de pechstrook.
  • Bent u getuige van een ongeval? Of merkt u een heel gevaarlijke situatie (bijv. obstakel op de weg)? Meld het via het gratis noodnummer 112. De medewerkers van 112 zullen meteen de hulpdiensten verwittigen. Via hen stroomt uw informatie ook direct door naar de wegpolitie en naar het Vlaams Verkeerscentrum. Het Verkeerscentrum neemt de info op in zijn verkeersinformatie voor het grote publiek en de media.
  • Gebreken aan wegen die niet meteen een gevaar zijn voor de weggebruikers, kunt u melden via het Meldpunt Wegen.
  • Gladde wegen (door ijzel, sneeuw, ...) kunt u eventueel melden via de app van het KMI, zie: Strooien bij winterweer.

Zelf een file melden?

Files moeten niet gemeld worden. Het Vlaams Verkeerscentrum monitort het hoofdwegennet met camera’s, meetlussen in het wegdek en ook navigatiesystemen. Een verstoring van het verkeer wordt dus automatisch vastgesteld en verwerkt in de verkeersinformatie.