Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wat is grensoverschrijdend gedrag Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Wat is grensoverschrijdend gedrag

Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag ziet grensoverschrijdend gedrag als een koepelbegrip voor geweld (zowel fysiek als psychisch), pesterijen en ongewenst seksueel gedrag.

Grensoverschrijdend gedrag

Grenzen zijn persoonlijk en dus voor iedereen anders. Hetzelfde geldt ook voor grensoverschrijdend gedrag. Vaak bevindt het gedrag zich in een ‘grijze zone’, waarbij iemand vaak pas later beseft dat er een grens overschreden is. Meestal zijn we wel alert op het (h)erkennen van grove overschrijdingen (bv. duidelijk fysiek geweld zoals verkrachting of slagen), maar in de meeste gevallen gaat het om subtiel grensoverschrijdend gedrag dat herhaaldelijk voorkomt.

Voorbeelden

“Ik ben een studente die wilt beginnen aan een doctoraat. Mijn promotor wilt mij geen onderzoeksopdracht geven als ik niet bij hem thuis wil langsgaan, en hij hint naar een ‘wederdienst’ voor de opdracht. Ik wil echt niet bij hem langsgaan, maar ik wil ook mijn kans op een doctoraat niet verliezen.”

“Tijdens mijn stage in het woonzorgcentrum moest ik van mijn stagebegeleider altijd taken uitvoeren die ik eigenlijk niet mocht doen. Ik moest hier ook over liegen, en zeggen dat hij de taken had uitgevoerd. Als ik er iets van zeg, zal hij mij een slechte evaluatie geven en kan ik niet slagen voor mijn stage.”

“Mijn neefje wordt vernederd en soms zelfs geslagen door zijn coach in de turnclub. Hij is niet de enige die dat gedrag moet ondergaan.”

“Mijn buurvrouw is een poetshulp. Ze heeft één vast adres waar ze dagelijks naartoe gaat, maar meer en meer behandelen ze haar daar slecht. Ze zijn gemeen tegen haar, en ze voelt zich vooral heel ongemakkelijk bij de vrouw, die haar dagdagelijks vernedert. Ze durft niet meer alleen zijn met haar, maar zij werkt thuis en de rest van het gezin is weg doorheen de dag. Ze heeft ook veel angst om haar job te verliezen.”

Deze voorbeelden zijn maar een kleine greep uit situaties waarmee mensen jammer genoeg regelmatig geconfronteerd worden. Ook al herken je je niet meteen in deze situaties, als jij gedrag als grensoverschrijdend aanvoelt, en het doet zich voor binnen een sector of organisatie waarvoor de Vlaamse overheid bevoegd is, kan je bij ons terecht.