Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wat is grensoverschrijdend gedrag? Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is elk gedrag dat jou een onveilig gevoel geeft, of dat nu fysiek of psychologisch is. Bijvoorbeeld pesten, aanranding, ongewenst seksueel gedrag, agressie of machtsmisbruik. Het maakt niet uit of zoiets offline of online gebeurt: grensoverschrijdend gedrag kan nooit door de beugel.

Soms is het heel duidelijk dat gedrag over de grens gaat, zoals bij verkrachting of fysiek geweld. Maar vaak merk je pas achteraf dat iets wat iemand deed over een grens ging. Het grensoverschrijdende kan ook zitten in subtiel gedrag dat zich herhaalt.

Voorbeelden

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn:

  • Fysiek of psychisch geweld: iemand valt je aan, doet je op een andere manier pijn of dreigt ermee om dat te doen.
  • Seksueel geweld: iemand maakt bijvoorbeeld seksuele opmerkingen, dwingt je tot seksuele activiteiten, raakt je ongewenst aan of vraagt je om seksuele foto’s of filmpjes door te sturen.
  • Pestgedrag en intimidatie: iemand maakt kwetsende opmerkingen, verspreidt kwetsende of beledigende informatie of zet jou onder druk om iets te doen wat je niet wilt. Ook stalking en chantage zijn vormen van intimidatie.
  • Discriminerende intimidatie: iemand tast je waardigheid aan door een vijandige, beledigende en vernederende omgeving te creëren op basis van wie je bent, bijvoorbeeld op basis van je leeftijd, geslacht, religie, …
  • Machtsmisbruik: iemand zet jou onder druk om iets te doen dat je niet wilt en gebruikt daarvoor macht die jij niet hebt. Bijvoorbeeld een leidinggevende of coach, of iemand naar wie je opkijkt.

Die voorbeelden zijn zeker niet de enige vormen van grensoverschrijdend gedrag. Daarom is het zo belangrijk dat je melding maakt van gedrag dat voor jou over de grens gaat. Bij het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag zijn er geen ‘misschiens’: je kunt er veilig praten over elke vorm van grensoverschrijdend gedrag.

Wanneer melding doen

Heb je, in een context die binnen de bevoegdheid van de Vlaamse overheid valt, iets meegemaakt dat voor jou of iemand anders grensoverschrijdend is? Neem dan contact op met het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag. Een medewerker luistert naar jouw verhaal en zoekt samen met jou naar oplossingen of hulp.