Melding doen van grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag neemt veel vormen aan, zoals pesten, aanranding, agressie of machtsmisbruik. Wat er ook gebeurt: bij het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag kan iedereen terecht die zelf iets heeft meegemaakt of die weet heeft van grensoverschrijdend gedrag. Een medewerker luistert naar je verhaal en zoekt mee naar antwoorden op je vragen. Wil je daarna verder stappen zetten of op zoek gaan naar hulp? Dan krijg je daarbij advies en steun.

Je hoeft je naam niet te zeggen en je melding is vertrouwelijk. Wat je vertelt, blijft tussen jou en de medewerker, tenzij je dat zelf anders wilt. Alleen als de medewerker vermoedt dat er iemand in gevaar is, is die verplicht om stappen te ondernemen.

Melding doen

Je kunt op 3 manieren een melding doen van grensoverschrijdend gedrag in een context waarvoor de Vlaamse overheid bevoegd is (zoals sport, cultuur, onderwijs, ...):

Je kan via bovenstaande kanalen ook een afspraak maken om langs te komen.

Door contact met ons op te nemen geef je uitdrukkelijke toestemming om de door jou verstrekte gegevens te verwerken. Meer informatie over de verwerking van je persoonsgegevens kan je terugvinden in onze privacyverklaring.

Wat gebeurt er wanneer jij melding doet?

 1. Je vertelt aan een medewerker van het meldpunt wat er is gebeurd. Je hoeft je naam niet te zeggen en wat je vertelt blijft vertrouwelijk, tenzij het echt niet anders kan.
 2. Jullie zoeken samen naar antwoorden op je vragen.
 3. De medewerker legt uit welke stappen je verder kunt zetten en helpt je daarbij.

In direct gevaar of dringend hulp nodig? 

 • Politie: bel het noodnummer 101.

 • Brandweer en medische hulp: bel het noodnummer 112.

Grensoverschrijdend gedrag

Heb jij of iemand die je kent iets meegemaakt, zoals pesten, aanranding, agressie of machtsmisbruik? Blijf niet zitten met je vragen. Bij het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag zijn er geen ‘misschiens’. Elke melding wordt ernstig genomen.

Grenzen zijn persoonlijk en dus voor iedereen anders. Wanneer je een situatie meemaakt die voor jou onveilig aanvoelt, psychologisch of fysiek, dan gaat die over je grenzen.

  Bij het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag kun je een melding doen over grensoverschrijdend gedrag dat binnen de bevoegdheid van de Vlaamse overheid valt. Bijvoorbeeld in de context van:

  • scholen, hogescholen en universiteiten
  • sportclubs
  • cultuurorganisaties
  • productiehuizen
  • sociaal-culturele verenigingen
  • zorginstellingen, thuisverpleging
  • lokale besturen op het gemeentelijk, provinciaal of intercommunaal niveau
  • de Vlaamse overheid zelf
  • andere Vlaamse sectoren of organisaties.

  Andere hulplijnen

  Heb je het moeilijk met iets wat je meemaakt? Zoek je iemand die naar je luistert? Deze hulporganisaties staan voor je klaar