Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2015

Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2015

Op 11 juli 2015, de Vlaamse feestdag, heeft de Vlaamse Regering voor de eerste keer eretekens uitgereikt. Met het Ereteken en het Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap wil de Vlaamse Regering personen huldigen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, vanwege hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.

Groepsfoto met eretekens
© Belga

Jeanne Devos: Groot Ereteken

° Kortenaken, 9 januari 1935

De manier waarop Jeanne Devos zich nu al meer dan vijftig jaar inzet voor de hulp aan de allerarmsten in de sloppenwijken van Mumbai (India) is een bron van inspiratie voor velen in Vlaanderen en ver daarbuiten. Haar inzet overstijgt het helpen en heeft zich verbreed tot bewustmaken en aanzetten tot veranderen. De oprichting van de National Domestic Workers Movement, die zich ontfermt over verschopte straatkinderen en misbruikt huispersoneel, is daar een treffend voorbeeld van. In de loop van de voorbije jaren mocht ze al tal van nationale en internationale prijzen en onderscheidingen in ontvangst nemen.

Manu Ruys: Groot Ereteken

° Antwerpen, 25 februari 1924

Als journalist, hoofdredacteur en gezaghebbend politiek commentator bij De Standaard/Vlaamse Uitgeversmaatschappij heeft Manu Ruys decennia lang zijn stempel gedrukt op de publieke opinie inzake de communautaire problematiek en de Belgische staatshervorming. Als publicist schreef hij over de Vlaamse ontvoogding en de ontwikkelingen in de voormalige Belgische kolonie Kongo.

Mieke Van Hecke: Groot Ereteken

° Gent, 25 maart 1947

De volledige loopbaan van Mieke Van Hecke heeft in het teken gestaan van de opvoeding van de Vlaamse jeugd. Zij heeft als vrouw ook een voortrekkersrol gespeeld in de maatschappelijke emancipatie op alle vlakken en in de tien jaar dat ze leiding gaf aan het katholiek onderwijs droeg ze sterk bij tot de kwaliteit van het Vlaams onderwijs in het geheel.

Reinhilde Decleir: Ereteken

° Antwerpen, 16 mei 1948

Reinhilde Decleir is de drijvende kracht achter het theaterensemble Tutti Fratelli: sociaal artistiek toneel met kansarmen en psychiatrische patiënten. De organisatie maakt al meer dan tien jaar theaterstukken met kansarmen, generatiearmen, mensen uit de psychiatrie en zwakbegaafden. Het doel ervan is: theater maken om beter met elkaar te communiceren, het stelt hun wereldbeeld bij en het helpt om hun zelfwaarde terug te vinden.

Wivina Demeester: Groot Ereteken

° Aalst, 13 februari 1943

Wivina Demeester-De Meyer was jarenlang minister, zowel in Vlaamse als in federale regeringen. Ze is sinds jaar en dag actief als drijvende kracht en als spreekbuis in tal van organisaties in Vlaanderen over diverse sectoren heen: gezondheid, welzijn, cultuur, socio-economisch.

Frank Cuyt: Ereteken

° Hingene, 15 februari 1950

De loopbaan van Frank Cuyt is gekenmerkt geweest door een jarenlange professionele inzet en dragende kracht voor de welzijnssector als directeur van het Vlaams Welzijnsverbond.

Peter Van Eenoo: Ereteken

° Oostende, 8 februari 1973

Peter Van Eenoo is actief op het snijvlak van de beleidsdomeinen sport en innovatie: als hoogleraar aan de Universiteit Gent, hoofd van het Docolab Gent en voorzitter van WAADS(World Association of Anti-Doping Scientists) is hij een belangrijke voortrekker in de strijd tegen doping. Hij zet Vlaanderen hierbij internationaal mee op de kaart. Zowel op de Olympische Spelen te Londen als Rio de Janeiro werd/wordt één van de twee gebruikte basismethoden ontwikkeld door het Gentse Docolab. Hij is als expert internationaal bekend: hij was hoofd van de dopingdelegatie op de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen en onafhankelijk kwaliteitscontroleur tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji.

Wilfried Vancraen: Ereteken

° Duffel, 3 december 1963

Wilfried Vancraen is één van de grondleggers van 3D-printing, ook wel additieve manufacturing (AM) genoemd. In 1990 startte hij de firma Materialise nv. waarvan hij tot op vandaag de CEO is. In de loop van de voorbije kwarteeuw heeft hij van de firma een internationaal gerespecteerde en gerenommeerde speler op de AM-wereldmarkt gemaakt, die 3D software en producten voor verschillende sectoren realiseert (medisch, automotief, ruimtevaart, kunst, design, producten voor de consumentenmarkt,...). Sinds medio 2014 is de firma ook actief op de Amerikaanse beurs Nasdaq.

Ledenboek 'Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap'

De Vlaamse Regering kent jaarlijks en tegen uiterlijk 30 juni de eretekens toe. Alle leden van de Vlaamse Regering kunnen één of meer personen voordragen. De eretekens worden uitgereikt tijdens een officiële plechtigheid op 11 juli, de Vlaamse feestdag. De personen aan wie een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend wordt, worden opgenomen in een officieel ledenboek.

Overzicht van de jaarlijkse uitreikingen van eretekens

Veelgestelde vragen