Anneleen Lenaerts

° Peer, 26 april 1987

Anneleen Lenaerts is nu al een van de meest geprezen harpisten van haar generatie. Reeds op jonge leeftijd behaalde ze een reeks indrukwekkende prijzen op internationale wedstrijden en concerteerde ze in de belangrijkste Europese concertzalen.

Ze volgde harpopleiding bij Lieve Robbroeckx en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jana Bouskova, waar ze in 2008 het masterdiploma harp met grootste onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Nadien trok ze naar École Normale de Musique de Paris voor de ‘Cours de perfectionnement’.

In 2010 werd ze benoemd tot Solo Harpiste van de Wiener Philharmoniker en de Weense Staatsopera. Als soliste speelde ze met orkesten zoals het Symphonieorkester Des Bayerischen Rundfunk, Mozarteum Orchester, Philadelphia Chamber Orchestra, Polish National Radio Symphony Orchestra, Collegium Musicum Basel, Brussels Philharmonic, Nationaal Orkest van België e.a.

Lode Wils

° Antwerpen, 18 maart 1929

Lode Wils, historicus en emeritus hoogleraar aan de KU Leuven, is zonder twijfel de meest productieve en invloedrijkste geschiedschrijver van de Vlaamse Beweging. Hij bracht daarbij veel nieuwe en soms controversiële inzichten aan.

Lode Wils was in het debat over de Vlaamse Beweging en de verhouding tot België steeds een erudiete en invloedrijke stem, die de discussie en polemiek niet schuwde. Zijn magnum opus over de Vlaamsgezinde katholieke politicus Frans Van Cauwelaert is meer dan een biografie, het is een omvattende geschiedenis van de Vlaamse Beweging in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Françoise Chombar

° Menen, 29 mei 1962

Françoise Chombar is mede-oprichter en CEO van Melexis. Melexis ontwerpt en ontwikkelt innovatieve micro-elektronische oplossingen voor de automobielindustrie, maar groeit ook in de sectoren van smart-toestellen, domotica, industriële en medische apparatuur. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 1.500 werknemers in 20 locaties met hoofdzetel in België. Françoise Chombar is tevens lid van de raad van bestuur van Umicore, een wereldwijde materiaal-technologie- en recyclagegroep.

Daarnaast is ze voorzitter van het STEM-platform, een adviesraad van de Vlaamse Regering die jongeren aanmoedigt om een STEM-opleiding (Science, Technology, Engineering of Mathematics) te volgen. Françoise Chombar was 17 jaar lang mentor van het SOFIA netwerk, een coaching-, netwerk- en vormingsprogramma voor vrouwelijke ondernemers en vrouwen in management. Als ‘STEMinist’ pleit ze voor meer STEM en meer inclusiviteit en genderevenwicht. Dat engagement wordt gedreven door haar diepe geloof in de positieve maatschappelijk impact ervan.

In 2012 ontving Françoise Chombar van UGent de titel Ere-ambassadeur voor Toegepaste Taalkunde. Ze won de Vlerick Award in 2016 en de Global Prize for Women Entrepreneurs in 2018. Dat jaar werd ze ook verkozen tot ICT Persoonlijkheid van het jaar door Datanews en benoemd tot Science Fellow bij de VUB.

Georges Monard

° Val-Meer, 30 december 1942

Na zijn studies aan de KU Leuven werd Georges Monard er assistent en later ook raadgever van rector Piet De Somer. Een academische loopbaan wenkte, maar hij koos voor de politiek. In 1970 was hij gemeenteraadslid en schepen in Hasselt, een jaar later werd hij volksvertegenwoordiger. Hij was actief in de commissies Onderwijs en Ontwikkelingssamenwerking. Als kabinetschef onder Daniël Coens, minister van Nationale Opvoeding, was hij in de jaren ’80 trekker van de bezuinigingsoperatie, maar ook van de verlenging van de leerplicht van 14 tot 18 jaar, gekoppeld aan een vernieuwing van het beroepsonderwijs.

In 1988 werd hij benoemd tot secretaris-generaal van het ministerie van onderwijs. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de onderhandelingen tot overdracht van de onderwijsbevoegdheid naar de Gemeenschappen. In 1989 konden snel een aantal fundamentele hervormingen doorgevoerd worden: de autonomie van het Gemeenschapsonderwijs, de eenheidsstructuur secundair onderwijs met ruime autonomie voor de scholen, het decreet op de eindtermen, inspectie en begeleiding, …

Ook na zijn pensionering vervulde Georges Monard nog verschillende opdrachten voor de Vlaamse ministers van Onderwijs. Hij liet zich graag inspireren door onderzoekers en vooral het onderwijsveld. Geregelde contacten en bezoeken in het werkveld vond hij een absolute noodzaak. Samen, met of namens zijn minister voerde hij vele onderhandelingen en had een constructieve relatie met de onderwijsnetten en de vakbonden, maar hield ook aan de eigen opdracht van de overheid om in het algemeen belang de uiteindelijke beslissingen te nemen.

In 2000 werd hij voorzitter van de Federale overheidsdienst Personeel en Organisatie. Hij vervulde ook als vrijwilliger tal van taken in de sociaal-educatieve sfeer, onder meer als beheerder en ondervoorzitter van de Koning Boudewijnstichting. Internationaal vervulde hij via de OESO en EU meerdere advies- en evaluatieopdrachten in Nederland, Litouwen, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Congo, … In 2013 ontving hij van de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid de lifetime achievement award voor zijn gehele loopbaan in de publieke sector.

Hans Bourlon

° Aalst, 13 maart 1962

Gert Verhulst

° Antwerpen, 24 januari 1968

Gert Verhulst en Hans Bourlon zijn samen de drijvende kracht achter Studio 100, het productiehuis dat ze samen met Danny Verbiest hebben opgericht, bekend van onder meer Samson & Gert, K3, Plop, Piet Piraat, Bumba, Nachtwacht, Campus 12 en Mega Mindy. Innovatie en creativiteit zijn de basis ingrediënten van elke productie die Studio 100 creëert. Zingende kinderen, blije gezichten, lachende mensen zijn het resultaat.

Sinds de start in 1996 werd het aantal activiteiten van Studio 100 spectaculair uitgebreid: met groot succes en aan hoog tempo werden TV-producties, shows, bioscoopfilms, krantenbijlagen en boekenuitgaven, audio-video, merchandising en eigen themaparken gerealiseerd. De cirkel van al deze activiteiten werd rondgemaakt met de Plopsa-parken: 4 parken in België, een park in Duitsland, een park in Polen en een indoor park in Nederland.

Langetermijndenken, creativiteit en kwaliteit zijn de fundamenten waarop Studio 100 gebouwd is. Gedragen door een dynamische en speelse bedrijfscultuur heeft dit geleid tot een gestage groei en een gezonde financiële structuur. In 2008 werd het bedrijf internationaal definitief op de kaart gezet dankzij de overname van het Duitse bedrijf EM entertainment met een uitgebreide catalogus met kinderklassiekers zoals Maya De Bij, Wickie De Viking en Heidi. In 2017 nam Studio 100 het Duitse bedrijf m4e over en later dat jaar volgde animatiebedrijf Little Airplan Productions uit New York, dat al heel wat internationale prijzen won, waaronder 12 Emmy Awards. Studio 100 produceert momenteel in eigen animatiestudio's in Parijs, Sydney, New York en München 3D-remakes van deze wereldberoemde series, met veel respect voor het origineel. De grootste Europese zenders participeren in deze projecten als cofinanciers en coproducenten.

Dat Studio 100 in eerste instantie een verhalenverteller is, blijkt uit het ongeziene succes van het totaalspektakel 40-45, dat sinds het najaar van 2018 al meer dan een half miljoen toeschouwers mocht verwelkomen. Ook de musicals Daens en 14-18 werden erg gesmaakt door het publiek.

Daarnaast zet het bedrijf zich ook in op andere vlakken. Zo zette Studio 100 in 2018 zijn schouders onder Trooper, een snelgroeiend online shop-platform dat verenigingen en goede doelen een duwtje in de rug geeft. Trooper werd in december 2018 uitgeroepen tot ‘Belgium's New Brand of the Year’. Ook in 2018 werd door Studio 100 en partners het non-profit initiatief YOU.LEGEND in het leven geroepen. Begin 2019 gingen ze nog een stap verder en organiseerden ze YOU.LEGEND KICKSTART. 4.500 leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs lieten zich in het Studio 100 Pop-Up theater in Puurs inspireren om ondernemend te zijn en hun talenten te ontdekken.

Gert Verhulst en Hans Bourlon, de bedenkers van talloze succesformats voor kinderen en hun families, zijn ontegensprekelijk de motor van het bedrijf. Beide heren ontvingen begin 2009 de award ‘Manager van het jaar 2008’ en Studio 100 werd in oktober 2009 ook uitgeroepen als ‘Onderneming van het Jaar’.

Chris Lomme

° Kortrijk, 5 december 1938

In 1956 trok Chris Lomme naar het conservatorium in Brussel om ‘voordracht toneel’ zowel in het Frans als in het Nederlands te studeren. In 1959 leerde televisiekijkend Vlaanderen haar kennen als Marieke in de serie ‘Schipper naast Mathilde’ (1955-1963), waar ze haar latere echtgenoot Nand Buyl ontmoette. Later volgden nog meer rollen in o.a. ‘Johan en de Alverman’, ‘Axel Nort’, ‘Moeder, waarom leven wij?’, ‘Heterdaad’ en eind 2017 nog in de populaire soap ‘Thuis’.

Tussen 1962 en 1991 was Chris Lomme als vaste actrice verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Ze verliet het gezelschap om als freelance actrice op de planken te staan, onder meer bij de Blauwe Maandag Compagnie, De Tijd, NTGent, Theater Malpertuis, Braakland/ZheBilding en ’t Arsenaal.

In 2012 speelde ze samen met acteur Jo De Meyere in meer dan 140 voorstellingen van ‘Achter de wolken’ van Michael De Cock, dat Cecilia Verheyden in 2016 verfilmde met beide acteurs in de hoofdrol. Eerder speelde ze al in andere succesvolle Vlaamse films zoals ‘De Witte’ (Robbe De Hert), ‘Het Sacrament’ (Hugo Claus), ‘Blinker’ (Filip Van Neyghem) en ‘Het Vonnis’ (Jan Verheyen).

In 2009 kreeg Chris Lomme de prijs van verdienste van de Vereniging van de Vlaamse filmpers. Voor haar acteerwerk kreeg ze ook de carrièreprijs 2010 van de Vlaamse Televisie Academie.

Dirk Rombaut

° Ekeren, 25 juli 1961

Dirk Rombaut is commercieel directeur en medeoprichter, samen met Nico De Cleen, van het IT-bedrijf Passwerk (cvba met sociaal oogmerk). Het maatschappelijk geïnspireerde software testing bedrijf Passwerk is een uniek concept. Het bedrijf doet uitsluitend een beroep op medewerkers met autisme.

Mensen met autisme kunnen zich erg goed concentreren en zijn bijzonder perfectionistisch. Ondanks die talenten vinden velen moeilijk een job op de reguliere arbeidsmarkt. 12 jaar geleden paste Passwerk hier een mouw aan. Zij leiden mensen met autisme, maar met een normale intelligentie en leervermogen, op voor het testen van software en allerlei kwaliteitsopdrachten en stellen hen vervolgens te werk bij klanten. Die tewerkstelling gaat gepaard met een permanente loopbaanlange jobcoaching.

Bij Passwerk vertrekt men van de kwaliteiten van mensen met een autismespectrumprofiel en via die aanpak komen hun talenten optimaal aan bod. Door de combinatie van competentiemanagement en maatwerk slagen zij erin om zonder organisatieondersteuning vanuit de overheid toch een succesvol model in het regulier economisch circuit uit te bouwen. Bovendien deelt Passwerk al wat het heeft opgebouwd met andere bedrijven die mee willen werken aan hetzelfde doel. Met Passwerk heeft Dirk Rombaut aanzienlijk bijgedragen tot de destigmatisering van autisme.

Sinds 2018 zetelt Dirk Rombaut als expert in de Commissie sociale economie. Dit doet hij met een grote gedrevenheid en inzet voor de hele sociale economie.

Vincent Leus

° Oosterzele, 21 september 1963

Vincent Leus heeft een persoonlijke tragedie omgebogen in een fantastisch maatschappelijk engagement. Al jarenlang is Vincent de bezieler van het Fonds Emilie Leus, opgedragen aan zijn 18-jarige dochter die in 2009 samen met enkele mede-studenten aangereden werd door een dronken bestuurder.

De eerste doelstelling van het Fonds is preventie en sensibilisering, om het aantal zware en dodelijke verkeersongevallen terug te dringen. Vincent is de drijvende kracht achter talloze benefietacties die geld inzamelen ten voordele van jonge verkeersslachtoffers met een blijvende beperking. Het Fonds organiseert ook verschillende preventieactiviteiten op middelbare scholen in heel Vlaanderen.

Mede dankzij de inspanningen van Vincent Leus leeft de geest van de altijd behulpzame Emilie verder. Samen met zijn medestanders is Vincent Leus er op een weergaloze manier in geslaagd om het persoonlijke verdriet te overstijgen en het algemene belang te dienen.

Paul Vande Walle

° Avelgem, 24 februari 1951

Paul Vande Walle verloor in 1993 zijn zoon Wouter, toen die na school met de fiets naar huis reed. Na deze tragische gebeurtenis werd een petitie georganiseerd tegen het zinloze geweld in het verkeer. De respons van vele andere ouders die een kind verloren in het verkeer leidde in 1995 tot de oprichting van de vereniging ‘Ouders van Verongelukte Kinderen’ (OVK), met als doel steun aan lotgenoten en sensibilisering voor minder verkeersslachtoffers. In de loop der jaren heeft OVK zich ontwikkeld tot een professionele organisatie actief op het gebied van slachtofferhulp en inzake verkeersveiligheid. Paul Vande Walle was van bij de start tot in 2012 Vlaams voorzitter van de vereniging en is sinds 2012 Ere-voorzitter.

OVK bestaat uit een team van zeven professionele medewerkers. Het team werkt aan verbetering van de verkeersveiligheid en de hulp aan en omkadering van nabestaanden. OVK doet actief aan sensibilisatie en lobbywerk. Alle acties worden gedragen en ondersteund door de ledengemeenschap van OVK.

OVK is uitgegroeid tot een erkende en gerespecteerde partner bij de Belgische federale en regionale overheden inzake verkeersveiligheid, en bij diverse instanties die zich bezighouden met de opvang van verkeersslachtoffers. De organisatie wordt vaak gevraagd door de pers/media om haar mening te geven over verkeersveiligheidskwesties. In 2007 was OVK als mede-oprichter betrokken bij de start van Rondpunt, het dienstenplatform voor verkeersslachtoffers in Vlaanderen.

Het project SAVE Steden & Gemeenten is een succesvolle meerjarige actie waarbij OVK samen met lokale besturen werkt in een begeleid traject voor meer verkeersveiligheid in die gemeenten. Een succesvol traject resulteert in de uitreiking van het SAVE-label aan de gemeente. Meer dan 100 Vlaamse gemeenten stapten reeds in dit project.

In 2020 zal OVK 25 jaar bestaan. Dat is geen reden tot vieren, doch wel om te gedenken. De voorbereidingen van verschillende evenementen en projecten zijn al volop aan de gang.

Jean-Pierre Van Baelen

° Lommel, 10 juni 1961

Jean-Pierre Van Baelen is een pionier in de persoonsvolgende financiering voor de personen met een handicap. Als orthopedagoog deed hij ervaring op als directeur in het Medisch Pedagogisch Instituut R. Quadens en later als gedelegeerd bestuurder van het Diensten en Begeleidingscentrum Openlucht Opvoeding, een organisatie die hij als waar sociaal ondernemer tot een grote speler in de sector maakte. Die ervaring benutte hij ten volle als transitiemanager persoonsvolgende financiering.

Hij loodste de sector van de gehandicaptenzorg succesvol naar een nieuw tijdperk, nl. van een aanbodgestuurde naar een persoonsvolgende financiering. Na deze copernicaanse omwenteling bouwt hij, als voorzitter van zowel de taskforce PVF-meerderjarigen als PVF-minderjarigen, bruggen zowel tussen de diverse gebruikers, voorzieningen en werknemersorganisaties onderling, als tussen de stakeholders en de Vlaamse overheid. Zijn diplomatie en creativiteit maken hem hierbij tot een gewaardeerd gesprekspartner voor de sector, de administratie en het Vlaams beleid.

Jurn Verschraegen

° Sint-Amandsberg, 4 oktober 1968

Jurn Verschraegen is directeur van het expertisecentrum dementie Vlaanderen en een ware autoriteit in het thema. Als sociaal verpleegkundige werkte hij eerst als thuisverpleegkundige, waar hij, begin de jaren ‘90, voor het eerst ondervond wat dementie betekent voor wie thuis woont. Nadien ging hij werken in een tweetal woonzorgcentra met specifieke aandacht voor mensen met dementie.

In 2001 kreeg hij de kans om het regionale expertisecentrum van het woonzorgcentrum De Bijster in Essen een nieuwe plek te geven in Antwerpen en verder door te ontwikkelen. Van bij de start hiervan heeft hij steeds een voortrekkersrol gespeeld en bouwde hij samen met de acht andere regionale centra het overkoepelende Expertisecentrum Dementie Vlaanderen uit tot de waardevolle partnerorganisatie die ze nu is.

Jurn Verschraegen was en is de drijvende kracht achter het dementieplan Vlaanderen en recent nog het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie. Hij doet dit steeds met een groot respect voor de menselijke waardigheid en integriteit van de persoon met dementie, met daarbij veel aandacht voor de specifieke vragen, noden en verwachtingen van de mantelzorgers. Hij was samen met professor Georges Decorte de auteur van het allereerste e-learningpakket rond omgaan met dementie en is auteur en co-auteur van diverse boeken en artikels rond de problematiek van de dementie.

Zijn enthousiasmerend streven naar een goede dementiezorg vindt weerklank in binnen- en buitenland. De focus op wat nog mogelijk is, is zijn uitgangspunt, met de beklimming van de Mont Ventoux en een trektocht in Nepal samen met personen met jongdementie als hoogtepunten. Jurn Verschraegen geeft mensen met dementie een stem, ook in tal van beleidsaanbevelingen. Het minste wat je van hem kan zeggen is dat hij de architect is geweest van de vermaatschappelijking van de dementiezorg in Vlaanderen.

Ajit Shetty

° Nellore (India), 20 mei 1946

Na zijn studies in zijn thuisland India, aan Cambridge en in Pittsburgh startte Ajit Shetty in 1976 bij Janssen Pharmaceutica. Hij was er afgevaardigd bestuurder van 1999 tot 2008 en was er tot eind februari 2012 hoofd van de raad van bestuur. Shetty was ook lid van het Corporate Center Group Operating Committee en vice-president Enterprise Supply Chain van Johnson & Johnson in New Jersey.

Tijdens zijn lange carrière bij Janssen Pharmaceutica heeft Ajit Shetty het bedrijf als wereldspeler gevestigd en bevestigd. Daarnaast toont Ajit Shetty een breder engagement ten aanzien van de Vlaamse samenleving, onder meer als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en als bestuurder bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Tot slot draagt hij de uitstraling van Vlaanderen ook internationaal uit, via zijn engagementen in de Verenigde Staten, China en India.

In 2004 werd hij door Trends en Kanaal Z tot Manager van het Jaar verkozen. In 2007 ontving hij van Koning Albert II van België de adellijke titel van Baron. In 2010 ontving hij een Life-Time Achievement Award in India.

Vic Swerts

° Turnhout, 7 februari 1940

In 1966 startte Vic Swerts met een éénmansbedrijf aan de Ossenmarkt in Antwerpen. 50 jaar later is Soudal uitgegroeid tot een Vlaams verankerde multinational met een omzet van 630 miljoen euro, een personeelsbestand van 2.500 mensen, productievestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika, eigen filialen in 44 landen en export naar meer dan 130 landen wereldwijd. Soudal is sterk internationaal gericht, maar Vic Swerts houdt er aan het beslissingscentrum van de groep in België te verankeren.

Vic Swerts is sponsor van verschillende culturele instellingen en draagt bij aan en zet zich in voor diverse caritatieve instellingen. In 2013 werd hij door Koning Albert II van België in de adelstand verheven en werd hem de adellijke titel van Baron toegekend. In 2015 werd binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds Vic Baron Swerts opgericht met als maatschappelijk doel het steunen van allerlei goede werken rond armoede, opvoeding en onderzoek en ontwikkeling.

Bart Van Wijmeersch

° Bonheiden, 4 oktober 1976

Professor Bart Van Wijmeersch is als neuroloog gespecialiseerd in multiple sclerose (MS). Sinds 2008 is hij actief in het revalidatie & MS-centrum in Overpelt, waar hij een multidisciplinair team met betrekking tot MS leidt en de functie van medisch directeur waarneemt.

Daarnaast is hij als professor verbonden aan de Universiteit van Hasselt, Biomedisch Instituut, waar hij zowel in pre-klinisch als in klinisch onderzoek excelleert. Hij is betrokken bij immunologisch onderzoek m.b.t. bloed en CSF-stalen van MS-patiënten en m.b.t. EAE-diermodellen. Hij participeert tevens aan revalidatieonderzoek binnen REVAL.

Bart Van Wijmeersch doceert aan de faculteit geneeskunde en levenswetenschappen. Hij is lid van wetenschappelijke adviesraden m.b.t. MS en stuurgroepen van diverse MS-gerelateerde onderzoeken van farmabedrijven. Hij wordt in het algemeen gezien als een grote autoriteit op het vlak van MS-onderzoek en geprezen als specialist voor zijn omgang met patiënten.

Stig Broeckx

° Mol, 10 mei 1990

Stig Broeckx werd dankzij zijn doorzettingsvermogen en positivisme professioneel wielrenner in 2013. Hij was toen al een sterk voorbeeld voor vele jonge sporters, maar vandaag is hij dat des te meer door zijn revalidatie na een zware val tijdens een wielerwedstrijd in 2016. Onder meer via het programma ‘Bargoens’ kon hij het publiek een blik gunnen op zijn herstellingsproces.

Met dank aan zijn sterk karakter en doorzettingsvermogen, positivisme en sterke steun van zijn ouders en zijn vriendin is Stig Broeckx vandaag op weg om opnieuw een zelfstandig leven te leiden. Hij haalt zijn kracht onder meer uit zijn motivatie om anderen te helpen door zelf te volharden en steeds positief te blijven. Hiermee zijn Stig en zijn familie een aanstekelijk en motiverend voorbeeld voor vele Vlamingen.

Jean-Pierre Kruth

° Knokke, 8 mei 1952

Emeritus professor dr. Ing. Jean-Pierre Kruth staat bekend als wereldautoriteit op het vlak van Additieve Manufacturing, het proces van het maken van voorwerpen uit 3D-modelgegevens. Sinds 1990 stuwde zijn baanbrekende onderzoek België naar de kop van het peloton op het vlak van 3D-printen, niet enkel op wetenschappelijk gebied, maar eveneens op industrieel vlak.

Bij zijn onderzoek met kunststoffen begon Jean-Pierre Kruth immers al vanaf dag 1 mee te werken aan industriële activiteiten. Mede onder zijn impuls ontstonden Materialise, LayerWise en Metris, allen spin-offs van de KULeuven. Ondertussen zijn dit wereldwijd topbedrijven in de AM-markt. Zijn academische onderzoek is sterk innovatief, het voorbeeld bij uitstek hoe wetenschappelijk onderzoek de wereld kan veranderen. Vandaag biedt Additive Manufacturing verschillende toepassingen op het vlak van productie van kunststof en metaal, in de medische sector en in de bouwsector.

Hierbij is het opvallend dat Jean-Pierre Kruth zich is blijven inzetten voor verder onderzoek binnen zijn departement aan de KULeuven, en tegelijkertijd de spin-offs die uit zijn departement zijn ontstaan blijft ondersteunen.

Ledenboek 'Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap'

De Vlaamse Regering kent jaarlijks en tegen uiterlijk 30 juni de eretekens toe. Alle leden van de Vlaamse Regering kunnen één of meer personen voordragen. De eretekens worden uitgereikt tijdens een officiële plechtigheid op 11 juli 2015, de Vlaamse feestdag. De personen aan wie een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend wordt, worden opgenomen in een officieel ledenboek.

Veelgestelde vragen