Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2021

Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2021

Op 10 juli 2021, daags voor de Vlaamse feestdag, reikt de Vlaamse Regering eretekens uit. Met het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap wil de Vlaamse Regering personen huldigen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, vanwege hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.

Katrijn Clemer

° Wilrijk, 11 november 1981

Als programmamanager van het COVID-vaccinatiecentrum in Mechelen is Katrijn Clemer de eindverantwoordelijke voor het welslagen van de lokale vaccinatiestrategie en het bereiken van een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. Zij is de spilfiguur in de samenwerking tussen overheid en de zorgverleners die het vaccinatiecentrum runnen en de vele vrijwilligers. Met haar enthousiasme heeft ze vele andere collega’s en vrijwilligers meegetrokken.

Zij heeft zich niet alleen lokaal in de strijd geworpen, maar is van in het begin ook een drijvende kracht geweest in de organisatie van de vaccinatiecentra in heel Vlaanderen. Als vertegenwoordiger van de vaccinatiecentra in de verschillende overlegstructuren met de Vlaamse overheid heeft ze met haar ideeën bijgedragen tot oplossingen en aanbevelingen voor de vaccinatiecentra. Daarom is zij een geknipt persoon om in naam van alle medewerkers en vrijwilligers van de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen een ereteken in ontvangst te nemen.

Peter Goossens

° Zottegem, 6 april 1964

Sterrenchef Peter Goossens smijt zich voor de keuken. Voor zijn eigen keuken, waar hij het allerhoogste niveau bereikte. Maar ook voor onze keuken. Zo richtte hij mee de Flanders Food Faculty (FFF) op, was hij captain of gastronomy binnen de FFF, begeleidde hij het Vlaamse ‘Young Chefs Team’ in de aanloop naar internationaal gerenommeerde wedstrijden, …

Peter Goossens zette dus niet alleen zijn eigen sterrenzaak op de wereldkaart: hij zet ook Vlaanderen op de wereldkaart. Hij staat symbool voor alle troeven van onze gastronomie: topproducten uit de hele wereld naar een nog hoger niveau tillen, eeuwenoude tradities combineren met frisse innovatie, een rijke tafelcultuur creëren die maakt dat het in Vlaanderen genieten is aan elke tafel en elke toog. Als Vlaanderen de concurrentie kan aangaan met bekende culinaire bestemmingen zoals Frankrijk en Spanje, dan is dat in grote mate te danken aan de inspanningen van Peter Goossens: zowel achter zijn eigen fornuis als achter de schermen van het Vlaamse topkokbeleid.

Caroline Pauwels

° Sint-Niklaas, 23 juni 1964

“Ik vecht niet tegen kanker, ik vecht voor het leven.” Niemand kan beter samenvatten waar VUB-rector Caroline Pauwels voor staat, dan zijzelf. Die bewuste keuze maken ergens voor te zijn, en niet tegen, definieert haar. Een keuze waar ze niet enkel in haar privéleven, maar ook in haar publieke leven consequent aan vasthoudt. Caroline Pauwels kiest er namelijk voor recht te staan. Zich uit te spreken voor een samenleving, vrij en rechtvaardig, waarin de mens centraal staat.

Het is de keuze voor engagement, die ze ook van haar universiteit verwacht. De keuze om niet naar binnen te keren, maar als universiteit de samenleving te voeden die op haar beurt ook jou voedt. Ze doet dat steeds met de waarden van de verlichting in de hand. Altijd op de barricaden voor de vrijheid van meningsuiting, pers en onderzoek. Want het denken, dat mag zich nooit laten onderwerpen. Het is de levensbron van vooruitgang voor mens en samenleving, en verdraagt bijgevolg geen dogma.

Hetzelfde geldt voor intolerantie. Een samenleving is enkel vrij, kan enkel floreren, bij de gratie van verdraagzaamheid. Het is die andere verlichtingswaarde waar Caroline Pauwels het voor opneemt. Waarbij ze ervoor kiest om intolerant te zijn voor intolerantie, om zo de tolerantie zelf te beschermen in een samenleving die polariseert.

Dit ereteken voor Caroline Pauwels is een ereteken voor de keuze ergens voor te zijn. De keuze voor engagement. Voor vrijheid, en voor tolerantie. Voor vechten voor het leven.

Martine Tanghe

° Bellem, 23 november 1955

Martine Tanghe studeerde Germaanse filologie aan KU Leuven en gaf zomercursussen aan Latijns-Amerikaanse politieke vluchtelingen om het Nederlands aan te leren. In december 1977 slaagde ze samen met Lea Cornelis als enige twee vrouwen op het gekende ingangsexamen van de toenmalige BRT. Daar begon ze aan een lange carrière als nieuwsanker. 42 jaar lang zorgde ze voor gezelschap in de Vlaamse huiskamers, met positieve en minder positieve, grote en kleine, dramatische en grappige nieuwsitems. Op 30 november 2020 nam ze afscheid van de VRT en van Het Journaal met de legendarische woorden: “Dank dat u bij ons was. Ik zal u missen. Hou het veilig, hou vol. Het komt allemaal weer goed.”

Maar liefst 2.001.867 Vlamingen keken naar de allerlaatste nieuwsuitzending van Martine Tanghe. Goed voor een record, want het afscheid van de ‘grande dame’ van de VRT was de best bekeken aflevering van ‘Het Journaal’, sinds het begin van de metingen in 1997.

De vurige passie voor het Nederlands en haar uitstekende uitspraak van het Algemeen Nederlands werden haar handelsmerk. Dat ging ook niet onopgemerkt voorbij. In 1995 mocht ze van de Nederlandse Stichting LOUT de Groenman-Taalprijs in ontvangst nemen. Vanaf 2005 tot en met 2014 las ze jaarlijks het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor. Op het einde van haar carrière zou ze van Thérèse Wouters de Grote Prijs Jan Wouters mogen ontvangen. Dat is de VRT-prijs voor uitmuntend en creatief taalgebruik. Voor de gelegenheid werd de prijs omgedoopt tot carrièreprijs, omdat de prijs evengoed van toepassing is voor alle voorbijgaande jaren.

Martine Tanghe is hét schoolvoorbeeld bij uitstek wat betreft het correct en helder gebruik van het Nederlands en het tegelijk ook uitdragen naar het grote publiek. Ze heeft zonder twijfel haar stempel gedrukt op de Vlaamse televisiejournalistiek.

Pfizer Belgium

Op de drieklapskus, de handdruk, de dagelijkse vergadering op kantoor, uitpuilende voetbalstadions en festivalweiden is het nog even wachten. Toch kunnen we stilaan de zomer naar de vrijheid binnentreden. Dat hebben we niet alleen te danken aan ons gedisciplineerd gedrag. Dat we wat vrijer kunnen ademen, hebben we vooral te danken aan de farmaceutische nijverheid die in een recordtempo werkzame en veilige vaccins heeft ontwikkeld. Een waar huzarenstukje.

Vlaanderen werd wereldnieuws toen in december 2020 bekend raakte dat de Pfizer/BioNTech-vaccins in Puurs van de band zouden rollen en zowat 100 landen wereldwijd zouden bevoorraden. Het is een bewijs dat Vlaanderen een toplocatie is en blijft van een kennisgedreven en innovatieve biofarma-industrie. Intussen heeft Pfizer/BioNTech in totaal al meer dan 8 miljoen vaccins geleverd aan ons land.

Voor het baanbrekende onderzoekswerk, snelle productie, geoliede logistiek en stabiele leveringen van vaccins tegen het coronavirus wil de Vlaamse Regering het ereteken uitreiken aan alle medewerkers van Pfizer Belgium. Zij worden vertegenwoordigd door Karel Van De Sompel, ceo van Pfizer Belgium.

Ledenboek ‘Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap’

De Vlaamse Regering kent jaarlijks en tegen uiterlijk 30 juni de eretekens toe. Alle leden van de Vlaamse Regering kunnen één of meer personen voordragen. De eretekens worden uitgereikt tijdens een officiële plechtigheid op 11 juli, de Vlaamse feestdag. De personen aan wie een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend wordt, worden opgenomen in een officieel ledenboek.

Overzicht van de jaarlijkse uitreikingen van eretekens

Veelgestelde vragen