Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaanderenkiest.be klaar voor verkiezingsjaar 2024 Nieuwsberichten van Vlaanderen Kiest 2024

Vlaanderenkiest.be klaar voor verkiezingsjaar 2024

Nieuwsbericht
13 oktober 2023

Dag-op-dag één jaar voor de lokale en provinciale verkiezingen lanceert het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid de nieuwe versie van vlaanderenkiest.be. Net als bij de vorige lokale verkiezingen, zal de website de komende maanden verder uitgebouwd worden. In samenwerking met het Vlaams Parlement wordt ook informatie over hun verkiezingen van 9 juni 2024 ontsloten.

Burgers met vragen over de nieuwe verkiezingsregels, lokale organisatoren of potentiële kandidaten: iedereen vindt op vlaanderenkiest.be uitgebreide en correcte informatie terug over de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024. De nieuwe website is thematisch opgebouwd en maakt de bezoekers wegwijs in alle regels en procedures. Naarmate regelgeving en nieuwe software verder ontwikkeld en getest wordt, zal de website steeds meer informatie bevatten.

Vlaanderenkiest.be is dé referentie voor alle verkiezingsinformatie. Wat verandert er? Wat betekent dat voor mij? Welke formele stappen moeten we als lokale lijst zetten? Voor deze vragen kun je terecht op vlaanderenkiest.be. Voor de burger zal het gros van die informatie pas van belang worden in de directe aanloop naar de lokale verkiezingen, maar voor kandidaten en organisatoren beginnen stilaan de eerste voorbereidingen. Lijsten moeten worden ingediend en voldoen aan een aantal stelregels, lokale besturen hebben bijvoorbeeld vragen over de nieuwste inrichtingsregels van stembureaus en over nieuwe software die een aantal papieren administratieve stappen vervangt .

Uitslagen

In samenwerking met het Vlaams Parlement wordt ook nieuws en informatie over de verkiezingen van het Vlaams Parlement van 9 juni ontsloten. Zowel op 9 juni als op 13 oktober geldt vlaanderenkiest.be als bron van alle verkiezingsuitslagen.

De lancering van de website vlaanderenkiest.be is een eerste zichtbare stap in een voorbereidingstraject dat nooit helemaal stilligt. Achter de schermen wordt ondertussen ook verder gewerkt aan software, wetgeving, communicatiematerialen, opleidingsmomenten, et cetera. Zo volgen de eerste opleidingen voor lokale besturen in januari 2024. Ook start weldra de nieuwsbrief op.