Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bekendmaking fijnmazige stemresultaten Resultaten

Bekendmaking fijnmazige stemresultaten

Met de verkiezingen van 2024 worden er voor het eerst fijnmazige stemresultaten gepubliceerd: de stemresultaten worden, naast de resultaten op gemeenteniveau, bekendgemaakt op basis van herkenbare geografische deelgebieden van de gemeente. Zo kunnen burgers, beleidsmakers en andere stakeholders niet enkel de stemresultaten van de hele gemeente, maar ook die van kleinere deelgebieden raadplegen. Dat is mogelijk dankzij de geografische indeling van kiezers in stemafdelingen. De regeling is anders voor een digitale stemming dan voor een stemming op papier.​​​​​

De fijnmazige resultaten worden enkele dagen na de verkiezingen gepubliceerd. 

Fijnmazige stemresultaten

Inhoud is aan het laden

Digitale stemming

De stemresultaten van een digitale stemming worden op gemeenteniveau gepubliceerd. Daarnaast worden de resultaten ook per individueel stembureau bekendgemaakt, op voorwaarde dat er minstens 500 kiezers hun stem hebben uitgebracht in dat stembureau. Als minder dan 500 kiezers bij een stembureau hun stem hebben uitgebracht, worden de stemresultaten daarvan niet apart bekendgemaakt om het geheim van de verkiezingen te waarborgen. De resultaten worden dan samengeteld met die van een ander stembureau van hetzelfde geografisch deelgebied en gezamenlijk bekendgemaakt.

Vervolgens worden resultaten van de stembureaus binnen 1 geografisch deelgebied samen opgeteld en gepubliceerd. Op deze manier wordt het duidelijk hoe er binnen 1 geografisch deelgebied is gestemd.

Stemming op papier

Bij een stemming op papier worden de stemresultaten, naast het gemeenteniveau, niet bekendgemaakt per stembureau, maar per telbureau. Een telbureau telt in principe de stemmen van 3 stembureaus waarvan de stemafdelingen geografisch aan elkaar grenzen.

Meer informatie over de toewijzing van stembureaus aan telbureaus