Gedaan met laden. U bevindt zich op: Webtoepassingen voordrachtsakten en contactenbeheer beschikbaar Vlaanderen kiest

Webtoepassingen voordrachtsakten en contactenbeheer beschikbaar

Lokale verkiezingen
8 mei 2024

De lokale en provinciale verkiezingen vinden plaats op 13 oktober 2024. Met uitzondering van de faciliteitengemeenten, moeten de voordrachtsakten voor het eerst verplicht digitaal worden ingediend. De webtoepassing om dit te doen, is net gelanceerd. Ook de toepassing contactenbeheer, die de gegevens van contactpersonen bundelt, is ook actief.

Webtoepassing kandidaatstelling

Lijstvoorbereiders en lijstindieners kunnen via een online toepassing(opent in nieuw venster) hun kandidatenlijst nu al samenstellen. Lijsttrekkers van kandidatenlijsten kunnen de voordrachtsakten digitaal indienen van woensdag 4 september 2024, om 9.00 uur tot zaterdag 14 september 2024, om 16.00 uur.

Papieren bijlagen (zoals ondersteunende handtekeningen van kiezers en aftredend raadsleden) kunnen de lijstvoorbereiders indienen bij de voorzitter van het hoofdbureau op zaterdag 14 september 2024, tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur.

De toepassing laat toe om:

 • een lijst aan te maken
 • kandidaten toe te voegen
 • kandidaten hun kandidatuur digitaal te laten ondertekenen
 • digitale handtekeningen van aftredende raadsleden en kiezers te verzamelen ter ondersteuning van de lijst
 • getuigen voor het hoofdbureau op te geven
 • voordrachtsakten aan te maken, te ondertekenen en in te dienen

De digitale aanmaak en indiening heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • het vereenvoudigt de voorbereiding van de voordrachtsakte. De software controleert de formele geldigheidsvereisten (leeftijd van een kandidaat, dubbele kandidatuur, pariteit, aantal kandidaten) automatisch
 • kandidaten kunnen digitaal (en dus vanop afstand) hun kandidatuur ondertekenen
 • het systeem helpt ook om handtekeningen (van aftredende raadsleden of kiezers) te verzamelen ter ondersteuning van een kandidatenlijst. De toepassing laat toe om in real-time de evolutie ervan op te volgen
 • de toepassing maakt het mogelijk een voordrachtsakte samen te stellen en in te dienen, zonder dat er enige fysieke aanwezigheid vereist is op het hoofdbureau
 • het versnelt de verwerking van de voordrachtsakten in het hoofdbureau
 • het vermindert de kans op fouten en aanpassingen na 14 september 2024

Heb je hulp nodig bij de indiening van de voordrachtsakten? Je gemeente of het Agentschap Binnenlands Bestuur staan klaar om te helpen. Informatie en ondersteunend materiaal vind je terug op deze site onder luik ‘Kandidaatstelling’.

Webtoepassing contactenbeheer

Ook de toepassing contactenbeheer(opent in nieuw venster) is gelanceerd. Deze webtoepassing bundelt de contactgegevens van de personen en locaties die een belangrijke rol spelen bij de organisatie van de verkiezingen. De gemeentelijke coördinator vult die gegevens in. Die kent ook rollen toe om toegang te hebben tot de toepassingen die de hoofdbureaus gebruiken om de kandidatenlijsten te finaliseren en om op verkiezingsdag de resultaten te verzamelen en de verkozenen aan te wijzen.

Inhoud is aan het laden