Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vrijstelling van beschikbaarheid (VDAB.be)

Vrijstelling van beschikbaarheid (VDAB.be)

Als u als werkzoekende bent ingeschreven, helpt VDAB u in uw zoektocht naar werk. In ruil daarvoor moet u actief werk zoeken en beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Tenzij u een vrijstelling hebt voor een studie, opleiding of stage. Als u van VDAB  zo’n vrijstelling van beschikbaarheid krijgt, behoudt u uw recht op een RVA-uitkering en wordt u vrijgesteld van een aantal verplichtingen als werkzoekende.

Voorwaarden

Als u een uitkering van de RVA krijgt en een voltijdse opleiding, studie of stage volgt die minstens een maand duurt, komt u mogelijk in aanmerking voor een vrijstelling van beschikbaarheid. Daarmee:

  • behoudt u uw RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...) tijdens uw opleiding, studie of stage
  • wordt u vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende. U hoeft bijvoorbeeld niet op zoek te gaan naar werk en hoeft niet in te gaan op passende jobaanbiedingen.

Procedure

U kiest voor een door VDAB erkende opleiding, studie of stage

U vraagt de opleiding aan in de VDAB-opleidingendatabank(opent in nieuw venster). Als u de goedkeuring van VDAB krijgt om te starten met de opleiding, krijgt u automatisch een vrijstelling van beschikbaarheid. U hoeft die vrijstelling niet zelf aan te vragen. Bovendien krijgt u heel wat extra financiële voordelen(opent in nieuw venster).

U kiest voor een niet-erkende opleiding, studie of stage

U krijgt alleen een vrijstelling van beschikbaarheid als u aan de nodige voorwaarden voldoet. U moet de vrijstelling ook eerst zelf aanvragen bij VDAB.

Meer informatie: ‘Een opleiding, studie of stage volgen met een vrijstelling van beschikbaarheid(opent in nieuw venster).’