Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wanneer is de jaarlijkse verkeersbelasting verschuldigd?

Wanneer is de jaarlijkse verkeersbelasting verschuldigd?

Vanaf wanneer de verkeersbelasting verschuldigd is hangt af van het type voertuig. Personenwagens en aanverwante voertuigen worden belast na inschrijving van het voertuig in het repertorium van de DIV. 

Belastbare voertuigen

U betaalt verkeersbelasting op alle stoom- of motorvoertuigen, en hun aanhangwagens en opleggers, die dienen voor het vervoer van personen, het vervoer van goederen of van om het even welke voorwerpen over de wegen.

Procedure

U betaalt een jaarlijkse verkeersbelasting vanaf de inschrijving van uw nieuw of tweedehandsvoertuig bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Als u uw auto ingeschreven heeft bij de DIV zal u automatisch elk jaar een aanslagbiljet ontvangen op basis van deze inschrijving.

Na de inschrijving van uw nieuw of tweedehandsvoertuig bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV), stelt de DIV de Vlaamse Belastingdienst op de hoogte van uw inschrijving.

  • U ontvangt van de Vlaamse Belastingdienst automatisch jaarlijks een aanslagbiljet met een overschrijvingsformulier zolang uw voertuig blijft ingeschreven.
  • U betaalt de verkeersbelasting vanaf de eerste dag van de maand van inschrijving.

Zodra u uw nummerplaat laat schrappen, moet u geen verkeersbelasting meer betalen.

Op de website van de Vlaamse Belastingdienst kunt u zelf de status van uw dossier opvolgen via ‘Mijn dossier’(opent in nieuw venster).

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van vaak gestelde vragen: