• Stap 1

  Zet de juiste klimplant op de juiste plaats

  Hou rekening met de hoeveelheid zon op je gevel als je een klimplant kiest. Zonminnende planten hebben minstens 6 uur zon per dag nodig. Zorg dat er voldoende plaats is langs de gevel. Hou ook rekening met het onderhoud; de ene plant vraagt meer werk dan de andere.

 • Stap 2

  Voorzie eten en drinken

  Klimplanten halen hun eten en drinken uit de grond. Zorg dus voor een plantgat dat verbinding heeft met de volle grond. De stabilisé, het zand, het puin … haal je allemaal weg tot je goede grond hebt. Graaf desnoods 80 cm diep

 • Stap 3

  Kies een passende klimhulp

  Een slingerplant heeft voldoende aan een enkele draad, een ranker heeft een net of hekwerk nodig.

  Maak de klimhulp hoog en breed genoeg zodat de klimplant genoeg plaats heeft om te groeien. Zelfhechtende soorten hebben geen ondersteuning nodig.

 • Stap 4

  Zorg dat de klimhulp sterk genoeg is

  Een groene gevel wordt elk jaar groter en zwaarder. Gebruik voor de klimhulp ankers met een diameter van minstens 10mm. Klimplanten kunnen tot 100 jaar oud worden. Kies dus een klimhulp die even lang meegaat. Laat voldoende ruimte tussen de klimhulp en de gevel, minimum 5 cm, zodat je klimplant goed kan klimmen.

 • Stap 5

  Bind de klimplant aan met flexibel materiaal

  Kleine planten worden immers groot. Bind je klimplant aan de klimhulp met een flexibel materiaal, zoals bindbuis, om te voorkomen dat de sapstroom afgekneld geraakt als de takken dikker worden.

Tips of advies nodig?
© groenegevels.be