Gedaan met laden. U bevindt zich op: Week van de Bij 2025: ‘Zonder gif, meer bestuivers' Nieuws

Week van de Bij 2025: ‘Zonder gif, meer bestuivers'

Nieuwsbericht
5 februari 2025

Van 25 mei tot 1 juni 2025 organiseert het Departement Omgeving opnieuw de Week van de Bij, die dit jaar in het teken van pesticidevrije tuinen staat. Chemische bestrijdingsmiddelen schaden nuttige bestuivers, terwijl er ook ecologische oplossingen bestaan. Mediafiguren Dominique Persoone en Britt Van Marsenille zetten hun schouders onder de campagne ‘Zonder gif, meer bestuivers’.

De afgelopen jaren lag de nadruk tijdens de Week van de Bij vooral op nestplaatsen en voedsel voor bestuivers. Maar hoe zinvol is het om een insectenhotel op te hangen en inheemse bloemen te zaaien als tuinen met herbiciden en insecticiden behandeld worden?

Hoewel het gebruik van pesticiden soms onschuldig lijkt, doden ze talrijke nuttige organismen. Bovendien vervuilen ze bodem, water en lucht en zijn ze gevaarlijk voor de gezondheid.

Ban chemische bestrijdingsmiddelen

Uit onderzoek blijkt dat insecten uiterst gevoelig zijn voor chemische bestrijdingsmiddelen. Sommige pesticiden doden bestuivers onmiddellijk bij contact of opname via nectar en stuifmeel. In andere gevallen worden hun oriëntatievermogen, immuunsysteem of voortplanting verstoord. Herbiciden verdelgen behalve onkruid ook wilde bloemen, waardoor bijen, vlinders en andere bestuivers minder voedselbronnen hebben.

Bij onderzoek van stuifmeel en bijenwas in bijenkasten worden heel wat schadelijke stoffen geïdentificeerd. Onkruidverdelgers kunnen zelfs teruggevonden worden in de eieren van kippen. De vlooienbandjes van je kat of hond bevatten chemische stoffen die aan hun pels kleven, en al snel in het nestje van de koolmees terechtkomen. En wist je dat bleekwater niet alleen mos op je oprit vernietigt, maar ook het bodemleven onder de grond? Regenwormen, die bladeren omzetten in humus, maar ook grondnestelende wilde bijen ondervinden hier schade van.

Laat dus onkruidverdelgers, slakkenkorrels, mierendoosjes, vliegenvangers en bleekwater in de rekken staan. Zet een punt achter pesticiden in je tuin.

Breng pesticiden naar het recyclagepark

In heel wat tuinhuizen, kelders en garages liggen ergens nog wel oude flesjes, sprays en poeders, soms zelfs producten die niet langer verkocht mogen worden vanwege hun risico’s voor mens en milieu.

Dit is hét moment om er afscheid van te nemen! Breng deze middelen naar het recyclagepark en help zo de natuur en je eigen leefomgeving te beschermen.

Zorg voor evenwicht in je tuin

Natuurlijke variatie is de sleutel tot een gezonde tuin, zelfs in kleine buitenruimtes. Creëer lagen in je tuin met bomen, struiken en ondergroei van bij voorkeur inheemse planten. Zorg voor plekken om te spelen en te ontspannen, maar behoud ook een stukje waar de natuur haar gang kan gaan. En als je een moestuin hebt, kies dan voor biologische teelt.

Bestrijd tuinplagen met de kracht van de natuur

Door je tuin biodivers en natuurlijk te houden, creëer je een evenwichtige leefomgeving waarin plagen minder kans krijgen. Gifvrije tuinen trekken sneller kikkers en egels aan, die op slakken jagen. Lieveheersbeestjes en gaasvlieglarven bestrijden bladluizen, tripsen en spintmijten. Laat afgevallen bladeren liggen; egels gebruiken ze als schuilplaats en eten plaaginsecten. Nestkastjes voor mezen helpen om luizenpopulaties te beheersen.

Duurzaam tuinieren is geen nieuw fenomeen. Tuiniers vertrouwen al eeuwen op natuurlijke methoden. Door chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden en nuttige insecten te stimuleren, creëer je een gezondere leefomgeving en geniet je van een levendige, evenwichtige tuin.

Nog alternatieven gezocht?

Op de websites van onze partners vind je heel wat gifvrije tips:

Doe mee!

Hang een affiche aan je raam en/of maak de campagne bekend met onze toolkit voor sociale media.