Met de werkbaarheidscheques worden Vlaamse ondernemingen gestimuleerd om de werkbaarheid voor hun werknemers in kaart te brengen en/of een actieplan rond werkbaar werk op te stellen om op die manier de werkbaarheid te verhogen om op die manier de werkbaarheid te verhogen.
Waarvoor gebruiken?
Met de werkbaarheidscheque kunt u:
- een meting of een scan aankopen om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen
- en/of begeleiding inkopen bij het uitvoeren van een scan of meting. Begeleiding kan betekenen:
- rapporteren over de werkbaarheid
- opstellen van een werkbaarheidsplan of toekennen van een prioritering aan de maatregelen of verbeterprojecten die zijn opgenomen in dat plan
- monitoren en opvolgen van de veranderingen op het vlak van werkbaar werk.
De organisatie moet zich tevens engageren om maatregelen en/of verbeterprojecten uit te voeren die voortvloeien uit de analyse of begeleiding.
- advies, begeleiding en/of opleiding aankopen, waarbij telkens aandacht moet zijn voor het psychosociale welbevinden van de medewerkers, meer bepaald voor:
- aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen van de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers
- competentieversterking die noodzakelijk is om werkbaar te kunnen werken
- Aanpak van een beleid rond het psychisch welbevinden en/of de mentale veerkracht/energie van werknemers (en werkgevers).
Het is aanbevolen om die acties uit te rollen in navolging van het resultaat van een risicoanalyse en/of eerder uitgevoerde scan.
Voor eventuele andere verbeteracties kan de onderneming een beroep doen op maatregelen zoals de oproepen van ESF-Vlaanderen(opent in nieuw venster). Daarnaast kan een kmo ook een beroep doen op steun voor opleiding en advies via de kmo-portefeuille.
Voorbeelden
- Tijdens de coronacrisis werd in vele situaties telewerk mogelijk gemaakt waar dat tot daarvoor nog niet gebruikelijk was. Daardoor kunnen vragen rijzen over de manier waarop een duurzaam beleid rond plaats- en tijdsonafhankelijk werken opgezet kan worden.
- Welke frequentie van thuiswerk laat u toe?
- Hoe organiseert u de opvolging van het werk?
- Hoe digitaliseert u de processen?
- Hoe faciliteert u het samenwerken op afstand?
- Hoe ondersteunt u de leidinggevenden bij het leidinggeven op afstand?
- Hoe vermijdt u isolatie of daling van betrokkenheid en verbondenheid van medewerkers?
- Hoe kunt u ouders ondersteunen en adviseren bij de huidige combinatie van thuiswerk en de opvang en onderwijs van hun kinderen?
- Hoe het werk organiseren in tijden van corona?
- Hoe zorgt u ervoor dat het werk veilig is én dat medewerkers zich veilig voelen?
- Hoe moet het werk daarvoor georganiseerd worden, zowel op vlak van fysieke uitvoering als op vlak van processen (bijv. aantal toelaatbare klanten, signalisatie, werkproces herorganiseren om de nodige afstand tussen medewerkers te garanderen, enz.)?
- Hoe bereidt u de medewerkers daarop voor?
- Hoe zorgt u ervoor dat medewerkers nieuwe richtlijnen effectief toepassen op een manier die voor hen werkbaar is?
- Waar kunnen medewerkers terecht als ze zich zorgen maken of zich niet goed in hun vel voelen?
- Hoe ondersteunt u medewerkers in het omgaan met verandering en onzekerheid ?
- Hebben medewerkers andere competenties nodig? Hoe zorgt u ervoor dat ze die competenties kunnen krijgen?
Beschermingsmateriaal
De aankoop of plaatsing van beschermingsmateriaal kan niet gefinancierd worden met deze maatregel. Advies, begeleiding of opleiding over het gebruik daarvan in de werksituatie kan wel.