Gedaan met laden. U bevindt zich op: Sollicitatietips

Sollicitatietips

Een vacature gevonden bij de Vlaamse overheid? Deze 6 sollicitatietips helpen je op weg!

 • Stap 1

  Zorg voor een goede voorbereiding

  Bekijk het vacaturebericht en neem het bijhorende selectiereglement aandachtig door. Hier haal je alle informatie over de functie, de deelnemingsvoorwaarden en de selectieprocedure uit.

  Is er iets niet duidelijk of heb je nog extra vragen? Aarzel dan niet om aan de selectieverantwoordelijke bijkomende vragen te stellen!

 • Stap 2

  Daarom wil ik de job!

  Een goede motivatie is belangrijk. Het is erg belangrijk dat je het sollicitatieformulier goed invult. Bij de CV-screening en voorselectie is dat het document waarop de selectieverantwoordelijken zich baseren.

  Wat wij daarbij graag van je willen weten:

  • Waarom kies je voor deze functie?
  • Welke taken spreken je aan en waarom?
  • Wat trok je aandacht in de vacature?

  Belangrijk is om heel concreet te zijn en clichés te vermijden. Het antwoord moet zo duidelijk zijn dat selectieverantwoordelijken er geen waaromvragen meer over kunnen stellen. Kan dat nog wel? Dan moet je je antwoord verder uitwerken.

 • Stap 3

  Daarom kies ik deze werkgever!

  We horen graag waarom je voor ons kiest. Sollicitanten die hun huiswerk doen, hebben vaak een streepje voor.

  Ga dus op zoek naar meer informatie over de afdeling en het departement, het agentschap of de strategische adviesraad waarvoor je solliciteert. Zowel Vlaanderen.be(opent in nieuw venster) als de websites van de organisaties zelf kunnen je daarbij helpen.

  • Kies dus niet voor: "Ik vind jullie aantrekkelijk vanwege de opleidingsmogelijkheden."
  • Maar zeg wel: "Natuur en klimaat vind ik erg belangrijk. Daarom wil ik graag beleidsmatig meewerken aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuur. Dat het Agentschap voor Natuur en Bos als organisatie ten dienste staat van de maatschappij vind ik daarbij erg belangrijk."
 • Stap 4

  Speel je troeven uit

  Heb je al kennis en ervaring die nodig of gewenst zijn voor de functie? Goed! Haal er enkele concrete voorbeelden bij die dat bewijzen. Ook voorbeelden of ervaring uit je vrije tijd of uit het verenigingsleven tellen mee.

  Solliciteer je voor een functie als boekhouder? Dan mag je zeker vermelden dat je in je vrije tijd secretaris bent van de plaatselijke voetbalclub.

  Geef daarbij aan hoe je die troeven zult inzetten in de job. Dat zijn niet alleen vaardigheden of talenten die gevraagd worden in de vacaturetekst (kennis van X is een troef), maar ook zaken die je zelf als een troef ziet of waarover je vaak complimenten krijgt.

 • Stap 5

  Geef duidelijk aan wat je verwacht

  Het sollicitatieformulier van de Vlaamse overheid peilt naar je verwachtingen. Die vraag kun je op twee manieren opvatten en beantwoorden. Het beste antwoord bestaat uit een combinatie van beiden:

  • Wat verwacht je te leren? Dit kan zijn: bijleren over een bepaald onderwerp, een bepaalde handeling onder de knie krijgen, veel contact met klanten …
  • Welke bijdrage verwacht je zelf te kunnen leveren? Welke meerwaarde denk je te kunnen brengen? Misschien word je wel een belangrijke schakel in de administratie van de afdeling door je zorgvuldigheid en gestructureerde manier van werken?
 • Stap 6

  Wees beknopt

  Geef bij je sollicitatie enkel informatie die relevant is voor de functie. Som bijvoorbeeld niet alle opleidingen en bijscholingen op, maar beperk je tot de meest recente en relevante.

  Zorg er wel voor dat je concrete voorbeelden geeft wanneer die gevraagd worden.