Gedaan met laden. U bevindt zich op: Preventieadviseur

Preventieadviseur

De preventieadviseur is de persoon binnen de onderneming die de werkgever helpt het welzijn van de werknemers op het werk bevorderen.

Elke werkgever die minstens één werknemer in dienst heeft, is verplicht een interne dienst voor preventie en bescherming (IPDBW) op het werk op te richten. Binnen die dienst worden dan één of meerdere werknemers als preventieadviseur aangesteld. In bedrijven met minder dan 20 werknemers mag de werkgever zelf de preventieadviseur zijn.

Als werkgever bent u ook verplicht aangesloten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EPDBW). Als de preventieadviseur van de interne dienst niet zelf alle opdrachten kan vervullen, dan kan de werkgever daar een beroep op doen. De EPDW staat dan in voor de aspecten van de welzijnswetgeving die de IDPBW niet kan opnemen wegens het ontbreken van de juiste competenties.

De preventieadviseur, de IPDW en de EPDW hebben als voornaamste doel de werkgever en zijn werknemers bij te staan om de regelgeving over welzijn op het werk toe te passen.