CO is een giftig, uiterst gevaarlijk onzichtbaar en vaak ook reukloos gas. Daarom is een ernstig risico op CO-vergiftiging voldoende om een woning ongeschikt te verklaren.

CO ontstaat bij een slechte verbranding, als er te weinig zuurstof in de kamer is of als het verwarmingstoestel niet goed is onderhouden. CO kan enkel ontstaan bij verwarmingstoestellen met een vlam, die werken op gas, hout, kolen, stookolie of petroleum.

Hoe CO-vergiftiging voorkomen?

Laat uw verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen en schouw regelmatig onderhouden en zorg voor voldoende ventilatie en verluchting in uw woning.

Ventileren = het 24 uur op 24 aanvoeren van verse lucht via een mechanisch ventilatiesysteem, ventilatieroosters, een raam in kiepstand of op een kier.

Verluchten = uw raam wijd open zetten. Verluchten doet u best tijdens en na het gebruik van een verwarmings- of warmwatertoestel dat zuurstof uit de leefruimte haalt zoals een openhaard, een 5-liter geiser in de keuken, een gaskachel, …

Verplaatsbare verwarmingstoestellen op gas of petroleum gebruikt u beter niet. Als u ze toch gebruikt, gebruik ze dan niet als verwarmingstoestel maar enkel om een grote koude te verjagen. U mag ze dus zeker niet doorlopend gebruiken, maar maximaal 10 minuten per half uur. Gebruik ze nooit in kleine ruimtes en zet altijd een raam op een kier of op kiepstand.

Heeft u een vermoeden van CO-vergiftiging?

 • Bel 112. Vertel er zeker bij of er slachtoffers zijn en of die bewusteloos zijn.
 • Voorkom dat u zelf bevangen raakt: ga nooit zomaar binnen in een ruimte waar een bewusteloos slachtoffer ligt. Zet daarom volgende stappen alleen als dat kan zonder risico voor uw eigen veiligheid:
  • Zet ramen en deuren open.
  • Schakel het verwarmingstoestel of warmwatertoestel uit dat (vermoedelijk) de oorzaak is.
  • Evacueer iedereen naar de frisse buitenlucht en bel de huisarts.
  • Als er slachtoffers zijn die niet meer ademen: begin reanimatie.
  • Als er slachtoffer zijn die wel nog ademen maar bewusteloos zijn: leg ze op hun zij.