Gedaan met laden. U bevindt zich op: Je lichaam wapenen tegen kanker Zie ons doen

Je lichaam wapenen tegen kanker

Vlaamse en Europese onderzoekers zorgen voor een stroomversnelling in kankeronderzoek

Na hart- en vaatziekten is kanker in Europa de meest voorkomende doodsoorzaak. Toch is volledig herstel mogelijk, dankzij doorgedreven screenings, technologische innovatie en onderzoek. Met Europese steun werken Vlaamse en Nederlandse wetenschappers en artsen aan een nieuwe vorm van celtherapie, waarbij eigen afweercellen zelfstandig slechte kankercellen kunnen afbreken. 

Innovatieve celtherapie

CAR-T-celtherapie. Zo heet de kankerbehandeling die het immuunsysteem van de patiënt zelf aan het werk zet om kankercellen op te sporen en te vernietigen. In tegenstelling tot bij chemotherapie blijven gezonde cellen gespaard. Een echte gamechanger dus in de behandeling van bloedkanker. Het grensoverschrijdend onderzoek naar de versterkte afweercellen die de patiënt krijgt toegediend, wordt net als de productie gefaciliteerd door Anicells. Omdat de cellen lokaal geproduceerd worden, vermindert de tijd tussen afname van het startmateriaal en toediening spectaculair. Patiënten kunnen dus sneller behandeld worden. En dat maakt een enorm verschil.

Europese brug tussen industrie en onderzoek

In het lab van Anicells worden verschillende celtherapieën bestudeerd en ontwikkeld. Anicells is een spin-off van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en UAntwerpen. Niet toevallig dus dat onderzoekers en wetenschappers uit heel Europa geregeld afzakken naar Niel om kennis en ervaring uit te wisselen rond innovatieve kankertherapieën en celtherapeutisch onderzoek. Het Anicells-team is trotse partner van TOLERATE, een Europees interdisciplinair en intersectoraal opleidingsnetwerk dat doctoraal onderzoekers ondersteunt. Veelbelovende behandelingen van auto-immuunziekten ontdekken, ontwikkelen en op de markt brengen? TOLERATE slaat, met de financiële hulp van het Horizon Europe-programma, een brug tussen de academische wereld en de industrie. Met verenigde krachten vinden nieuwe therapieën in de toekomst ook effectief hun weg naar de patiënt.

Meer info over het baanbrekende werk van Anicells ontdek je op hun website(opent in nieuw venster).

Ontdek meer interessante verhalen