Gedaan met laden. U bevindt zich op: Samen schitteren Zie ons doen

Samen schitteren

Mensen maken Europa. Burgers met geniale ideeën, ongebreidelde creativiteit en twee rechterhanden. Zij zoeken elkaar op en gaan aan de slag. Niet alleen met theorieën en concepten, maar ook met bouten en moeren, pennen en penselen. Vlaamse hoofden en handen verwezenlijken Europese ideeën en plannen, en vice versa. Door samen te werken, stuwen Vlamingen en Europa elkaar voelbaar vooruit. Je vindt hier regelmatig nieuwe verhalen over hoe Vlamingen en Europeanen samen schitteren. Houd deze pagina de komende maanden zeker in de gaten!

Natuur, milieu en klimaat

Onze natuur is goud waard. Rijke bossen en bodems, helder water en schone lucht zijn cruciaal voor mens en dier. Niet voor niets gaan Vlamingen samen met andere Europeanen op zoek naar manieren om duurzame energie op te wekken, uitstoot te verminderen en natuurlijke rijkdommen te beschermen en te herstellen.

Lees meer over het EU-Voorzitterschap natuur, milieu en klimaat op de website van Omgeving Vlaanderen(opent in nieuw venster)

Cultuur, sport en vrije tijd

Sportverenigingen en culturele centra zijn de plaatsen bij uitstek waar we elkaar en onszelf leren kennen. Cultuur en sport brengen ons dus dichter bij elkaar. Tegelijkertijd maakt bewegen en creatief bezig zijn ons ook gelukkiger. Meer dan genoeg goede redenen voor vele Vlamingen en Europeanen om de handen in elkaar te slaan en iedereen zoveel mogelijk kansen te geven om te bewegen, zich creatief uit te leven en cultuur te ervaren.

Lees meer over het EU-voorzitterschap cultuur op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media(opent in nieuw venster)

Bouwen, wonen en energie

Binnen een waaier aan Europese projecten vinden ondernemers en onderzoekers volop manieren om woningen energiezuiniger, comfortabeler en goedkoper te maken. Sommige initiatieven liggen voor de hand, andere totaal niet. 3D-geprinte muren, energieopwekkende gevels en grasisolatie behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Wetenschap en onderzoek

Europa is een voedingsbodem voor innovatieve ideeën en baanbrekende oplossingen. Europese bedrijven testen hun uitvindingen in Vlaanderen, en Vlaamse technologie steekt de grens over om op Europese schaal verandering in gang te zetten. De resultaten spreken vaak tot de verbeelding.

Lees meer over het EU-voorzitterschap wetenschap en onderzoek op de website van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie(opent in nieuw venster)

Gezondheid, welzijn en samenleving

Ervoor zorgen dat handicaps geen beperking hoeven te zijn, korte metten maken met stigma’s en volop kansen geven aan kwetsbare jongeren: het zijn maar een paar manieren waarop Europese en Vlaamse initiatieven onze levens aangenamer en de maatschappij inclusiever willen maken.

Lees meer over het EU-voorzitterschap gezondheid en welzijn op de website van het Departement Zorg

Landbouw en Visserij

Een gezond evenwicht dat boeren, vissers én de natuur voordelen oplevert. Met dat doel gaan Vlaamse en Europese projectpartners blijvend op zoek naar duurzame oplossingen die boeren en vissers een handje helpen, onze voedselproductie versterken, plagen en ziektes weren, en onze zeeën en akkers laten bruisen van leven.

Lees hier meer over het EU-voorzitterschap landbouw en visserij op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij(opent in nieuw venster)

Contact

Hebt u een vraag voor de Vlaamse overheid over het EU-voorzitterschap?
Stel uw vraag hier: Contact EU-voorzitterschap Vlaanderen