Gedaan met laden. U bevindt zich op: Eeuwenoude kunst beschermen en herstellen met de nieuwste technologie Zie ons doen

Eeuwenoude kunst beschermen en herstellen met de nieuwste technologie

IPARC weet hoe kunst te herstellen en bewaren met de nodige creativiteit en wetenschappelijke snufjes.

Zie Obrecht, David en Linda doen!

Inhoud is aan het laden

Europees cultureel erfgoed doen leven en herleven

Erfgoed beschermen, bewaren en herstellen: dat is de missie van IPARC (voluit International Platform for Art Research and Conservation). Kunstverzamelaars en musea uit heel Europa komen naar Kampenhout voor de best mogelijke behandeling, restauratie en bewaring van hun collecties. Oude en moderne meesters, hedendaagse kunst, objecten in stof, steen of hout: de restauratoren van IPARC zetten hun tanden en vaste handen in de meest uiteenlopende stukken. Zo doen ze Europees cultureel erfgoed leven en herleven.

Technologisch hoogstandje

Essentieel voor een succesvolle restauratie? Een grondige analyse. In het labo van IPARC ontmoet eeuwenoude kunst de meest geavanceerde fotografie- en scantechnologie. Infrarood-, UV- en X-ray-technieken onthullen onderliggende schetsen, verborgen verflagen en eerdere aanpassingen, zonder daarbij het kunstwerk te beschadigen. Zo ontstaat er een haarfijn beeld van hoe de kunstenaar tewerk is gegaan, wat dan weer houvast geeft aan de restaurator.

Voorkomen is beter dan genezen

Om erfgoed echt te beschermen, moet je ook kijken naar hoe het wordt bewaard en tentoongesteld. Daarom ontwikkelde IPARC apparaten die in musea en collecties continu de temperatuur, luchtvochtigheid en lichtwaarden in de gaten houden. Daarnaast gaan de medewerkers op pad met hoogtechnologische mobiele behandelkamers om ter plaatse kostbare kunstwerken te behandelen tegen insecten.

Toekomstige restaurators opleiden

De kennis en ervaring die de restaurators van IPARC dag in dag uit opdoen, willen zij doorgeven en verspreiden. Daarom organiseert IPARC stages voor student-restaurators uit heel Europa en zelfs daarbuiten. Zo wordt de kunst van het restaureren niet alleen over grenzen heen getild, maar ook over generaties.

Ontdek meer interessante verhalen