Gedaan met laden. U bevindt zich op: Minder kopzorgen voor (toekomstige) mama’s Zie ons doen

Minder kopzorgen voor (toekomstige) mama’s

Blije jonge ouders dankzij een grensoverstijgende aanpak

Mama worden is een prachtige, maar ook uitdagende periode die gepaard kan gaan met heel wat kopzorgen. Het Europese PATH-project ontwikkelde daarom een reeks interactieve tools die toekomstige en kersverse mama’s, hun zorgverleners en hun omgeving ondersteunen.

Een roze wolk met een donker randje

Ongeveer 10-20% van de vrouwen ervaart tijdens of na de zwangerschap mentale klachten. 90% van hen vindt niet de juiste hulp. Maar je gevoelens herkennen, ze kunnen plaatsen en de handvatten aangereikt krijgen om ermee om te gaan: het maakt een wereld van verschil. Het Europese PATH-project zag dan ook het levenslicht met één duidelijk doel: zorgen dat jonge mama’s en bijna-mama’s de juiste hulp krijgen.

Het project brengt 13 partners uit 4 Europese landen samen: universiteiten, onderzoekscentra, gemeentelijke instanties, liefdadigheidsinstellingen en gespecialiseerde centra in perinatale zorg en opvoedingsbegeleiding uit België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Samen ontwikkelden ze tools die (toekomstige) mama’s, hun omgeving en hun zorgverleners in staat stellen om milde tot matige mentale klachten te voorkomen, te diagnosticeren en succesvol te behandelen.

Ondersteuning voor zorgverleners

Voor de zorgverleners ontwikkelden de projectpartners een gratis e-learningprogramma, dat ze op eigen tempo kunnen volgen. De 13 modules van de cursus geven (student-)zorgverleners inzicht in de mentale gezondheid en het emotionele welbevinden van (aanstaande) ouders. Naast theoretische kennis komen er ook veel praktische tips aan bod die zorgverleners helpt om het onderwerp met jonge mama’s te bespreken, en hen zo nodig door te verwijzen. Voor vroedvrouwen is er een tool met ervaringsverhalen om vrouwen met een verhoogd risico op een traumatische bevalling te identificeren en begeleiden.

Hulp voor ouders én werkgevers

Jonge mama’s die worstelen met donkere gedachten of willen weten hoe ze dit voorkomen, kunnen op de interactieve website Whatsupmama.be(opent in nieuw venster) hun emoties in kaart brengen. Ze krijgen er tips op maat en een overzicht van hulpverleners in de buurt. Werkgevers kunnen dan weer aan de slag met een handige checklist en contactplannen om het mentaal welbevinden en de combinatie werk-gezin bespreekbaar te maken op de werkvloer. Want blije mama’s zorgen voor blije kinderen en daar wordt Europa alleen maar beter van.

Algemene informatie over het project vind je op de website van PATH.(opent in nieuw venster)

Ontdek meer interessante verhalen