Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hebben we binnenkort een Unesco Global Geopark in Vlaanderen? Zie ons doen

Hebben we binnenkort een Unesco Global Geopark in Vlaanderen?

Nederland, België en de EU maken van de Schelde Delta een erkend geopark

Een geopark? Dat is een gebied met een unieke geologische geschiedenis en cultuurhistorie. Plaatsen waar miljoenen jaren aan geologische processen en duizenden jaren aan menselijke activiteit een uniek uitzicht hebben opgeleverd. Dan gaat het in Europa onder andere over de vulkanische landschappen van Lanzarote, het bergachtige Ardèche-natuurpark in Frankrijk en de zwarte stranden en felwitte gletsjers van Zuid-Ijsland. En misschien binnenkort ook over onze eigen Schelde Delta!

Een indrukwekkend gebied

Meer dan zestig gemeenten, vijf provincies (Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Zeeland en Noord-Brabant) en kennisinstellingen in Vlaanderen en Nederland bundelen de krachten om de hoge ambities voor het gebied waar te maken. Want de Schelde Delta heeft heel wat in petto. Er zijn op onze aardbol maar weinig plaatsen die een indrukwekkender verhaal over de strijd en samenwerking tussen mens en water kunnen voorleggen. Het resultaat: polders, deltawerken, verdronken dorpen en ecosystemen die internationaal uniek zijn.

Europees duwtje in de rug

Een erkenning als geopark gaat gepaard met internationale aandacht, wat weer mogelijkheden biedt voor wetenschappelijk onderzoek, duurzame ontwikkeling, ecologisch toerisme en erfgoedbescherming. Daar wil de EU een handje bij helpen. Met Europese steun worden over het hele gebied routes en exposities uitgewerkt en erfgoed hersteld. Een heuse krachttoer want het gebied beslaat zo’n 5.500 km².

Levend klimaatlaboratorium

De Schelde Delta is niet alleen een waardevol natuurgebied, het is ook één groot klimaatlaboratorium. Duizenden jaren hebben de bewoners van het gebied te kampen gehad met klimaatveranderingen en zeespiegelstijgingen. Het deltagebied staat zelfs op nummer 8 van de meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering ter wereld. Door het gebied te bekijken als een ‘living lab’, kunnen onderzoekers veel waardevolle inzichten opdoen over klimaatverandering.

Over enkele maanden buigt Unesco zich over de Vlaams-Nederlandse kandidatuur. Op de website van Geopark Schelde Delta (opent in nieuw venster)kan je alvast zien wat het gebied allemaal te bieden heeft. Wij duimen. Jij ook?

Ontdek meer interessante verhalen