Gedaan met laden. U bevindt zich op: Van gras naar papier en isolatiemateriaal Zie ons doen

Van gras naar papier en isolatiemateriaal

Een tweede leven voor maaisel uit Europese natuurgebieden

Alles uit gras halen: dat is het doel van het Europese GrasGoed-project. Vier jaar lang gingen 11 Vlaamse en Nederlandse natuurorganisaties, bedrijven en kennisinstellingen op zoek naar manieren om maaisel uit natuurgebieden te verwerken tot duurzame producten. Het resultaat? Papier, karton en isolatiemateriaal gemaakt van gras!

Aan de slag in de grensregio

GrasGoed focust op drie natuurgebieden in de Vlaams-Nederlandse grensregio: Grenspark De Zoom en de Kalmthoutse Heide, Altena-Biesbosch en Vlijmens Ven, Dommeldal en de Vallei van de Zwarte Beek. Deze natuurgebieden moeten elk jaar gemaaid worden om de biodiversiteit in stand te houden. De duizenden tonnen maaisel die daarbij vrijkomen, kunnen niet gebruikt worden door boeren omdat er allerlei andere bloemen en planten tussen het gras zitten.

Zoden aan de dijk

Weggooien dan maar? Niet als het aan de GrasGoed-onderzoekers ligt. Eerst maakten de projectpartners een economische analyse van de gebieden: om hoeveel gras gaat het, hoe moet het getransporteerd worden, welke producten kunnen er met het maaisel gemaakt worden en wat brengt dit potentieel op?

Vervolgens gingen ze ter plaatse aan de slag. Onderzoekers testten de kwaliteit van het natuurgras. Natuurbeheerders legden kuilen aan waarin het verzamelde gras langer bewaard kan worden. En machinebouwers ontwikkelden aangepaste maai- en transportsystemen en raffinagemachines die het gras nog op het terrein kunnen scheiden in vezels, eiwitten en restsappen.

Van gras naar goed

Grasverwerkende bedrijven pasten hun installaties aan aan de typische eigenschappen van natuurgras, en verwerkten het tot nuttige producten als papier, diervoeder, bodemverbeteraar en isolatiematten. Zo wordt natuurgras een hernieuwbare grondstof én een duurzaam alternatief voor eindige grondstoffen.

Roze toekomst voor gras

Of dat een mooie oogst oplevert? Reken maar. Zo zijn al verschillende gebouwen in Vlaanderen uitgerust met isolatiematten op basis van natuurgras, en namen verschillende drukkerijen en papierhandelaren graspapier op in hun aanbod. En dat is nog maar het begin, want er zijn nog heel wat andere toepassingen mogelijk!

In deze video ontdek je hoe natuurgras getransformeerd wordt in papier en isolatiemateriaal.

Inhoud is aan het laden

Ontdek meer interessante verhalen