Gedaan met laden. U bevindt zich op: Herbeleef de Europese Meeting Sociale Economie Werk & Sociale Economie

Herbeleef de Europese Meeting Sociale Economie

Nieuwsbericht
20 februari 2024

Op maandag 12 en dinsdag 13 februari kwamen meer dan 600 sociale ondernemers, experten, wetenschappers, beleidsmakers en andere belanghebbenden uit de Europese Unie, België en Vlaanderen samen in Luik voor de Europese Meeting Sociale Economie. Deze tweedaagse bijeenkomst bood een unieke gelegenheid voor hen om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en samen te werken aan een groenere, meer digitale en inclusieve toekomst. Herbeleef de meeting samen met ons via enkele leuke sfeerbeelden en een uitgebreid verslag.

Gedurende deze inspirerende dagen konden deelnemers een breed scala aan activiteiten bijwonen, zoals plenaire sessies, workshops en rondetafelgesprekken. Toonaangevende internationale en nationale sprekers deelden hun expertise, inzichten en visie, en samen gingen we dieper in op hoe de sociale economie een grotere rol kan spelen in de transitie naar een groene, digitale en inclusieve economie.

Debat met Europese experten over een vlotte toegang tot financiering

Eva Verraes (HERW!N) benadrukte de rol van sociale economie als laboratorium voor de klimaattransitie, terwijl Jullie Poppe aantoonde hoe de Circulair Werk(t) hubs hier dagdagelijks aan bijdragen. Francis Devisch (Groep Maatwerk), Tim Vannieuwenhuyse (Waak), en Tim Tilsley (A-Kwadraat) gaven een uniek inzicht in de capaciteiten van maatwerkers en de verregaande professionalisering van maatwerkbedrijven. Frederik Matthijs (Trividend) en Veerle Moens (Departement Werk en Sociale Economie) gingen met Europese experten in debat over een vlotte toegang tot financiering voor de sociale economie. Mieke Frans (Doeners.be) inspireerde het publiek op haar beurt om de meerwaarde van de sociale economie luidkeels te verspreiden.

Bezoeken aan sociale economiebedrijven BEWEL en De Winning

Tijdens de bijeenkomst konden gasten ook deelnemen aan bezoeken aan sociale economiebedrijven. Op maandag verwelkomde sociale economie onderneming De Winning een internationale delegatie. De Winning biedt werk op maat aan mensen met diverse uitdagingen, zoals een verstandelijke beperking, psychosociale problemen, of een taalachterstand. De delegatie kreeg een rondleiding, kon samen met enkele maatwerkers een les ‘veilig werken met een kettingzaag’ volgen en kon napraten met de werknemers.

Op dinsdagnamiddag bracht een internationale delegatie een bezoek aan BEWEL, een maatwerkbedrijf en tevens een van de grootste werkgevers in Limburg. Tijdens het bezoek kregen deelnemers een exclusief kijkje in het magazijn en spraken ze onder meer met maatwerker Ruben, die van stagiair kon doorgroeien tot administratief medewerker. Zijn verhaal toont aan dat werknemers in de sociale economie hun enorme groeipotentieel kunnen realiseren, mits begeleiding en opleiding op maat. Een overvloed aan Limburgse vlaaien stonden tijdens de twee bedrijfsbezoeken symbool voor de gastvrijheid van de regio.

VR-brillen testen in het sociale economiedorp

Het levendige Sociale Economie dorp bood deelnemers van de conferentie de ideale gelegenheid om te netwerken en ideeën uit te wisselen. Bezoekers gingen er met elkaar in gesprek en konden kennismaken met verschillende initiatieven van de Europese Commissie en de OESO, de sociale en circulaire fiets van Mo-cyclette, de ecogrondstoffen van Kiemkracht, en meer. Daarnaast konden ze ervaren hoe de digitale technologie van Lichtwerk complex werk vereenvoudigt en de VR -brillen testen die Groep Maatwerk gebruikt bij de opleiding van werkvloerbegeleiders.

De catering tijdens het event werd verzorgd door een lokale sociale economieonderneming die hiervoor een honderdtal werknemers met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt inzette. Voor bezoekers die even wilden ontspannen in een aangename omgeving, was er de cosy corner, volledig opgebouwd met materiaal uit lokale kringwinkels.