Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zeg nee tegen grensoverschrijdend gedrag in de sport Zie ons doen

Zeg nee tegen grensoverschrijdend gedrag in de sport

Vlaamse expertise op een Europees speelveld

Elke sporter heeft recht op een veilige en plezierige sportbeleving. Helaas is grensoverschrijdend gedrag nog te vaak een spelbederver. Het Safe Sport Allies-project, gefinancierd door Erasmus+, ontwikkelde tools en workshops die jonge sporters en trainers helpen om grensoverschrijdend gedrag te herkennen, te melden en tegen te gaan.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Is dat nodig? Absoluut. En niet enkel in topsport. Onderzoek wijst uit dat bijna driekwart van de Vlaamse sporters al te maken kreeg met een of andere vorm van grensoverschrijdend gedrag, van overmatige prestatiedruk tot online pesterijen en ongewenste aanrakingen.

Safe Sport Allies is een samenwerking tussen partners - waaronder sportorganisaties en onderzoekscentra die werken rond kinderbescherming, veilige sportpraktijken, beleid en praktijkondersteuning - uit 6 Europese landen: België, Nederland, Finland en Spanje, Cyprus en Roemenië. Projectleider Thomas More Hogeschool in Antwerpen bracht alle experts samen om een ​​programma in elkaar te boksen dat in elke sportclub het verschil kan maken.

De slogan van het project, ‘Zie je iets? Doe iets!’ benadrukt de gedeelde verantwoordelijkheid. Iedereen in de club speelt een belangrijke rol in het herkennen en melden van grensoverschrijdend gedrag.

Tijd voor actie

De projectpartners werkten workshops uit op maat van verschillende doelgroepen. Ze leren trainers, sporters en toeschouwers signalen van grensoverschrijdend gedrag te herkennen en er adequaat op te reageren. Daarnaast ontwikkelden de initiatiefnemers handige tools, zoals praatkaarten, posters, een interactieve video en een online magazine boordevol tips en voorbeelden. Een ware 360°-aanpak dus.

Honderden sporters en trainers in Vlaanderen namen al deel aan de workshops en gingen met de tools en tips aan de slag om een positief sportklimaat in hun club te creëren.

Benieuwd naar Safe Sport Allies(opent in nieuw venster) en het materiaal dat ter beschikking staat? Ga er zelf mee aan de slag of vraag een workshop aan via vorming@ethischsporten.be.

Ontdek meer interessante verhalen