Gedaan met laden. U bevindt zich op: Out-of-the-box aan de slag met eeuwenoude muziek Zie ons doen

Out-of-the-box aan de slag met eeuwenoude muziek

Europese muziekgeschiedenis ontdekken en ontrafelen

Wist je dat heel wat belangrijke componisten en muziekpersoonlijkheden uit de 15de en 16de eeuw uit Vlaanderen kwamen? Ze genoten internationale roem en waren kind aan huis aan zowat alle Europese hoven. Alamire Foundation haalt dit waardevolle stukje muziekgeschiedenis van onder het stof en doet de Franco-Vlaamse polyfonie wereldwijd herleven.

Hoogtechnologisch muziekonderzoek

Alamire Foundation is het internationaal centrum voor de studie van muziek in de Lage Landen en verbonden aan de KU Leuven. Het studiecentrum legt ons muzikaal verleden bloot en verbindt daarbij cultuur met wetenschap. Want Vlaamse componisten en muziekpersoonlijkheden fier uitdragen in het buitenland, dat gaat gepaard met een steeds grotere rol voor de technologie. Zo voert Alamire Foundation een grootschalig digitaliseringsprogramma uit om waardevolle muzikale bronnen te bewaren en online beschikbaar te maken.

Samen met het EU-voorzitterschap op reis door Europa

Met de meest geavanceerde technologieën ontrafelt Alamire Foundation de polyfonie in al haar gelaagdheid. En dat raakt niet enkel de ziel van Vlamingen. Dankzij een tour langs Europese culturele steden, ter gelegenheid van het Belgisch EU-voorzitterschap, kunnen ook andere Europeanen meegenieten van de muzikale rijkdom uit Vlaanderen. Ook na het Belgisch EU-voorzitterschap, trekt Alamire mee naar toekomstig voorzitter Hongarije. Met al zijn vakkennis kan de organisatie van grote betekenis zijn voor het polyfone erfgoed van Centraal-Europa. Onder meer Budapest, Bratislava, Praag en Krakau gingen een partnerschap aan voor de inventarisering en digitalisering van hun muzikaal erfgoed. Want ook na het Belgisch voorzitterschap, is het Vlaamse lied in Europa nog lang niet uitgezongen.

Wereldwijde belangstelling

Het studiecentrum brengt ook eeuwenoude muziek opnieuw tot leven. Het middeleeuwse liedboek ‘Leuven Chansonnier’ bijvoorbeeld. Het boekje vormt een staalkaart van de polyfonie uit 1450-1475 en telt vijftig composities van muzikale genieën uit onze streken. De vondst wekte wereldwijd belangstelling en het liedboek is intussen erkend als Vlaams topstuk. In 2018 bracht het vermaarde Sollazzo Ensemble de composities voor het eerst in vijfhonderd jaar weer live. Inmiddels waren er uitvoeringen in Tokio, Venetië en Berlijn. Dit jaar verschijnt een cd-box met alle liederen.

Sinds kort kan je ook genieten van documentaires over Vlaamse polyfonie op alle intercontinentale vluchten van Brussels Airlines. Zo brengen we hemelse klanken voor hedendaagse oren tot in alle uithoeken van de wereld.

Op de website van Alamire Foundation(opent in nieuw venster) ontdek je hoe onderzoekers en muzikanten eeuwenoude muziek uit de Lage Landen terug tot klinken brengen.

Ontdek meer interessante verhalen