Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wonen we straks in een 3D-geprint huis? Zie ons doen

Wonen we straks in een 3D-geprint huis?

Een boost voor 3D-betonprinten in de Europese bouw

Betonnen huizen 3D-printen? Het kan al een tijdje. De techniek is een stuk sneller, veiliger en in veel gevallen klimaatvriendelijker dan conventioneel bouwen. Een hele woning staat in twee dagen recht, zonder aan kwaliteit en sterkte in te boeten. 60 procent van het materiaal, tijd en geld kan dankzij de techniek uitgespaard worden. Onder andere in de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland gingen er al 3D-geprinte woningen onder de hamer, maar in Vlaanderen liep het minder vaart. Tot het Europese C3PO-project van start ging.

Inspiratie uit het buitenland

In het C3PO-project (voluit Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen) bundelden acht Vlaamse onderwijsinstellingen, bouwbedrijven en architecten de krachten met één doel: de Vlaamse bouwwereld klaarstomen voor 3D-printtechnologie. Daarvoor werd volop inspiratie opgedaan bij en samengewerkt met start-ups, materiaalproducenten en universiteiten uit Frankrijk, Nederland en Duitsland. Vervolgens werd met EU-steun de grootste 3D-printer van Europa geïnstalleerd op de campus van Kamp C in Westerlo: een reus van 10 meter breed, 10 meter diep en 10 meter hoog.

Blijven experimenteren

Sindsdien zitten ze in Kamp C niet stil. Want hoe krijg je innovatie in de bouw echt van de grond? Door volop te blijven experimenteren en innoveren met 3D-printen en circulaire bouwmaterialen. Kamp C maakt van haar site een platform waar bedrijven kunnen experimenteren, innoveren en zichzelf met nieuwe producten kunnen lanceren. En bij projectpartner Thomas More is betonprinten ondertussen een vast onderdeel van het opleidingsprogramma Bouw.

Hoe het huis op de site van Kamp C laagje voor laagje geprint werd, kan je bekijken in deze video.

Inhoud is aan het laden

Ontdek meer interessante verhalen