Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zuinig wonen op alle vlakken Zie ons doen

Zuinig wonen op alle vlakken

Huizen bouwen in een atelier? De toekomst van woningbouw is duurzaam en kan je vandaag al bewonderen in Huldenberg.

Zie Peter, Sofie en Kristof doen!

Inhoud is aan het laden

Betaalbare bouwtechnieken dankzij Europese kennisdeling

Met een bouwsector die wereldwijd verantwoordelijk is voor meer dan 30% van de totale CO2-uitstoot, is het hoog tijd om werk te maken van nieuwe en vooral duurzamere bouwtechnieken. Eén ding is zeker: daarvan moet je ze bij Housing 4.0 Energy niet meer overtuigen. Zij gingen de uitdaging aan én kwamen op de proppen met een straffe oplossing. Samen met de provincie Vlaams-Brabant, een flink aantal partners in maar liefst 5 Europese landen en de steun van de EU, maken ze betaalbaar en duurzaam bouwen nu al mogelijk. Het pilootproject in Huldenberg bewijst dat hun project vandaag op volle toeren draait.

Pilootproject

Op een voormalige campingsite in Huldenberg bouwde Housing 4.0 Energy kleinschalige en energiezuinige sociale woningen. Het is te zeggen: die werden eerst grotendeels in een atelier gebouwd, beschut van weer en wind. Een productieproces dat een pak efficiënter is dan de traditionele bouw: op zo’n vier maanden tijd kunnen ze zo een volledig huis bouwen. Dat komt vooral omdat de huizen modulair zijn: via een bouwkastsysteem kan je heel eenvoudig beslissen welke elementen je gaat gebruiken voor welk project. En omdat ze ook heel wat bouwmaterialen en elementen hergebruiken en dus zoveel mogelijk circulair bouwen, stoten ze een pak minder CO2 uit.

Digitaal platform

Door alle research en ervaring in een digitaal platform te stoppen, kunnen ze bij Housing 4.0 Energy alle verschillende bouwwijzen uittesten en vergelijken. Handig qua organisatie, maar zeker ook om na te gaan welke oplossingen het meest opleveren qua uitstoot en kostprijs. Door die digitalisering en prefabricatie, maar ook door de unieke samenwerking en de steun die het project van Europa kreeg, tonen ze dat het vandaag wel degelijk mogelijk is om duurzame woningen te bouwen zonder een torenhoog prijskaartje.