Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een robotpak dat kinderen met een hersenletsel leert stappen Zie ons doen

Een robotpak dat kinderen met een hersenletsel leert stappen

Een revalidatie-exoskelet ontwikkelen samen met onze buurlanden

Op eigen kracht van a naar b. We vinden het vanzelfsprekend. Kinderen met een hersenverlamming niet. Zij leveren elke dag zware inspanningen, topprestaties zeg maar, om te leren stappen. Hoe beter ze bewegen, hoe zelfstandiger ze later in de maatschappij kunnen functioneren. Het Europese M.O.T.I.O.N.-project wil hen daarbij helpen door een mechanisch exoskelet te ontwikkelen dat volledig aan hun behoeften is aangepast.

Een complexe onderneming

Bij de ontwikkeling van een exoskelet komt heel wat kijken. De machine moet heel nauw aansluiten en reageren op de patiënt, en geprogrammeerd worden met de laatste revalidatietechnieken. Dat vraagt om sensoren, algoritmes, 3D-geprinte protheses en professionele begeleiding. En dus om biomedische ingenieurs, computerwetenschappers, softwareontwikkelaars, bewegingsonderzoekers, protheseontwerpers en revalidatie-experten. M.O.T.I.O.N. brengt al deze experten uit Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland samen.

Over de grenzen heen…

Katrin Van Herpe, dokter in het revalidatiecentrum Pulderbos: ‘Het mooie is dat professionals uit de technische wereld en revalidatie-experten over de verschillende landen heen nadenken over wat deze kinderen en jongeren nodig hebben. Hier ontwikkelen ze dan technologie rond die we in therapie kunnen inbouwen, en waarmee we het stappatroon van deze kinderen kunnen verbeteren.’ Dat kan gaan van 3D-geprinte protheses uitgerust met sensoren tot gerobotiseerde loophulpmiddelen op maat. Het materiaal wordt uitgebreid getest en gevalideerd, en uiteindelijk door begeleiders en kinderen in revalidatiecentra zoals Pulderbos gebruikt.

… de grenzen van kinderen verleggen

Dokter Katrin Van Herpe: “Het is heel bijzonder om te zien hoe deze kinderen zich elke dag ontzettend hard inzetten. Ze oefenen keihard en hun motivatie is enorm.” Welke invloed innovatieve technologie daarop heeft? “M.O.T.I.O.N. geeft ons nieuwe inzichten om nog betere therapieën te ontwikkelen en in de praktijk te brengen. Het project betekent ook een enorme stap vooruit om de bewegingsvrijheid en levenskwaliteit van kinderen met neurologische aandoeningen te verbeteren”, vat dokter Katrin Van Herpe samen.

In deze video vertellen de Vlaamse partners hoe zij meewerken aan het project.

Inhoud is aan het laden

Ontdek meer interessante verhalen