Gedaan met laden. U bevindt zich op: Robots steken Europese maatwerkbedrijven een handje toe Zie ons doen

Robots steken Europese maatwerkbedrijven een handje toe

Europa zorgt voor werkbaar werk. Maatwerkbedrijven krijgen steun met technologie en innovatie om complex werk toegankelijk te maken voor maatwerkers. Zo helpen robots -letterlijk- een handje op het werk!

Toptechnologie zorgt voor inclusie

Robots worden vaak geassocieerd met high tech-industrie. Dat artificiële intelligentie, augmented reality en robotisering ook in maatwerkbedrijven hun meerwaarde hebben, bewijzen onze West-Vlaamse maatwerkbedrijven. Bij maatwerkbedrijf Mariasteen in Hooglede helpen cobots de werknemers bij complexe assemblageprocessen. Zo biedt automatisering kansen om ook moeilijker werk mogelijk te maken voor de werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt. En zo zien zij het zelf ook. Werknemers voelen zich zelfzekerder bij het uitvoeren van hun taken. Zo kunnen maatwerkbedrijven personeel langer aan boord houden, klanten met complexe vragen verder ondersteunen en kwaliteit blijven verzekeren.

CovaTTI: go digital, stay human

Moeilijk werk eenvoudiger maken? Het is de missie van het CovaTTI-project waarbij innovatieve technologieën uitgetest worden in West-Vlaamse maatwerkbedrijven. Een project dat steun vond bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Concreet gaat het over drie proefprojecten waarbij een maatwerkbedrijf samenwerkt met een ander maatwerkbedrijf als test- en ontwikkelpartner. Een productiecase waar in de markt geen oplossing voor bestaat, toveren ze in co-creatie om tot een slim werkstation dat moeilijk werk mogelijk maakt.

Het CovaTTI-project veroverde zelfs een plek bij de finalisten van de Regiostars 2023. Een opsteker, want met deze jaarlijkse awards worden projecten die bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling van de Europese Unie in de schijnwerpers gezet. De innovaties en hulpmiddelen zijn dan ook toepasbaar op werkvloeren in heel Europa. Laat die robots maar komen!