Gedaan met laden. U bevindt zich op: Scoren op sociaal vlak Zie ons doen

Scoren op sociaal vlak

Sport als motor van sociale innovatie? KRC Genk toont elke woensdagnamiddag hoe de geest van fair play jongeren een gevoel van zelfwaarde kan geven. En inspireert daarmee andere Europese topclubs.

Een bijzondere competitie

Felle onderlinge competitie, torenhoge druk en één doel: winnen. Dat is hoe het er in de voetbalwereld vaak aan toe gaat. Maar in die wereld overleven is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Daarom stampte KRC Genk de Welzijnscup uit de grond: een competitie voor kwetsbare jongeren die volledig draait om fair play en respect.

Met een bal aan de voet naar meer zelfvertrouwen

Gedurende het hele seizoen nemen niet minder dan 160 kinderen en jongeren uit verschillende instellingen deel aan de voetbalcompetitie. Ze spelen iedere woensdagnamiddag wedstrijden tegen elkaar op de terreinen van de club, in de uitrusting van KRC Genk. En daar zijn de spelers bijzonder fier op.

Meer zelfs, dankzij deze speciale competitie leren de spelers in zichzelf te geloven. En dat is nodig, zeker als je weet dat de deelnemers allemaal een straf verhaal hebben: een beperking, een zware jeugd, een complexe thuissituatie… De Welzijnscup is een veilige omgeving waarin de jongeren hun zorgen even vergeten en leren omgaan met afspraken, met winst en verlies, en met elkaar. Ze maken er deel uit van een hecht team, ontdekken wie ze zelf zijn en wat ze allemaal kunnen. Elke training weer pompen de spelers zelfvertrouwen en worden ze een stukje weerbaarder.

Europese clubs inspireren elkaar

Als het aan KRC Genk ligt, blijft het format van de Welzijnscup niet beperkt tot Genk. De club is lid van het European Football for Development Network (EFDN), samen met meer dan 180 andere Europese profclubs. Binnen dat netwerk gaat KRC Genk op bezoek bij andere clubs om er bij te leren over hun sociale projecten, en om hen te inspireren met hun eigen werking en initiatieven.

En dat is belangrijk, want elke Europese profclub heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen en jongeren in de buurt. Hoe meer van die clubs sociale initiatieven als deze uitrollen, hoe weerbaarder de Europese jeugd is. KRC Genk is alvast goed op weg, want in 2013 won het de Europese ECA Award voor ‘Best Community & Social Responsability Program’ met de Welzijnscup. En dat als eerste Belgische club ooit!