Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stef installeerde zonnepanelen op zijn rijwoning

Stef installeerde zonnepanelen op zijn rijwoning

Heel wat Vlamingen kozen recent voor zonnepanelen op hun dak, ook Stef.

 

Het blijft een hele goede investering

Stef

Gent

Inhoud is aan het laden

Waarom zonnepanelen? 

“De voornaamste reden is eigenlijk mijn bezorgdheid over het klimaat. Laten we wel wezen, we merken de gevolgen van de opwarming nu al enorm hard. Denk aan de overstromingen, de hittegolven. Het is elke dag wel in het nieuws. Ik ben vader en ik vraag me dus af, als we niet de nodige inspanningen doen, waar gaan onze kinderen zich dan aan mogen verwachten?

Dus ik vind het leuk om zonnepanelen te hebben, omdat je het gevoel hebt dat je iets bijdraagt. Een leuk bijeffect is natuurlijk ook dat het economisch opbrengt. En daarnaast is het ook gewoon leuk. Het is dan misschien een gimmick, maar ik vind het eigenlijk écht leuk om op mijn app te kunnen kijken hoeveel mijn zonnepanelen opwekken. Dat is toch prettig om te weten dat je een hele dag op je laptop hebt zitten werken en dat de koelkast de hele dag heeft gedraaid, en dat eigenlijk volledig gratis – dankzij de zon.”

Was het een logische keuze? 

“Ja, ik zie heel duidelijk het effect op mijn elektriciteitsrekening. Omdat ik ongeveer 40% met mijn zonnepanelen opwek. En dat wil ik nog uitbreiden door in de nabije toekomst een batterijset eraan te koppelen.

De terugverdientijd zou in mijn geval waarschijnlijk rond de 7 jaar zijn. En eigenlijk is dat kort als je weet dat die panelen zo’n 25 jaar meegaan. Dan wordt het een heel eenvoudige afweging, hé. Als je die twee kan combineren, je ecologische en economische belangen, waarom zou je het dan niet doen?”

Een aanrader? 

“Ik vind het absoluut een heel goede investering. Ik denk dat iedereen die het kan, het zou moeten doen. Doe je het niet omwille van het klimaat, doe het dan gewoon omdat je maandelijks een pak minder gaat betalen. Als je dat uitrekent over vijfentwintig jaar dan kom je op een heel mooi bedrag uit.”