BIS-nummer: uniek identificatienummer voor niet-Belgen

Niet-Belgen die in België werken maar niet in België wonen, zijn automatisch geregistreerd in het BIS-register van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) en hebben een BIS-nummer.
Een BIS-nummer is een uniek identificatienummer dat zoals het rijksregisternummer bestaat uit 11 cijfers. De eerste 6 cijfers zijn gebaseerd op de geboortedatum: 00.00.00-000-.00

Activeren van de digitale sleutels

Als u niet de Belgische nationaliteit heeft en u woont niet in België dan kunt u uw digitale sleutels alleen maar activeren op een lokaal registratiekantoor van een Belgische gemeente of in het registratiekantoor van de FOD Beleid en Ondersteuning in Brussel.

Wat hebt u nodig voor de activering van uw digitale sleutels op het registratiekantoor?

U brengt een geldig identiteitsbewijs mee zodat uw identiteit kan worden gecontroleerd.
Na de identiteitscontrole krijgt u een persoonlijke activatiecode op papier en wordt er een activatielink naar uw e-mailadres gemaild.
Gebruik de activatielink en -code om een of meer digitale sleutels te activeren.
In volgend filmpje (opent in nieuw venster) worden de te volgen stappen duidelijk uitgelegd.

Essentiële verplaatsing tijdens de coronacrisis

  • U woont in België
    Het is momenteel niet duidelijk of een verplaatsing naar de gemeente om uw digitale sleutels te activeren als essentieel kan worden beschouwd. Neem contact op met de gemeente om na te gaan of het activeren van de digitale sleutels mogelijk is en u zich hiervoor naar het gemeentehuis mag begeven.
  • U woont in het buitenland en moet de grens over
    Neem contact op met de gemeente om na te gaan of het activeren van de digitale sleutels mogelijk is en u zich hiervoor naar het gemeentehuis mag begeven.
    Grensarbeiders kunnen de grens oversteken maar moeten in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs en een attest van de werkgever.

Afhankelijk van de tijd die u nog heeft om online een aanvraag te doen of formaliteit te vervullen bij de digitale overheid kunt u wachten met activeren tot de coronamaatregelen zijn versoepeld.