Inhoud is aan het laden

Open data  

Wil je als lokaal bestuur een datagedreven beleid voeren? Dan is de beschikbaarheid van kwaliteitsvolle data cruciaal. Een onderdeel daarvan is het (her)gebruik van open data. Samen met imec werkt ABB aan het handboek ‘Open data voor lokale besturen’ met bijhorende ‘quick-scan’ om lokale besturen te helpen bij de ontwikkeling van een duurzaam (open) data-beleid.

Met de ‘quick-scan’ kan een bestuur zelf een eerste, korte maturiteitsevaluatie uitvoeren van het open databeleid. Is jouw werking al volop mee met de open data principes of heb je net de eerste stappen gezet? Zowel voor starters als voor gevorderden reiken we in het handboek nuttige handvaten aan. In het najaar van 2022 lanceren we een online leeromgeving met bijkomende workshops.

Het handboek ‘Open data voor lokale besturen’ werkt verder vanuit bestaande initiatieven, zoals het Open Data Charter(opent in nieuw venster).

Lees alles over het handboek, de ‘quick-scan’ en het kennisdelingstraject op de website van Smart Flanders.(opent in nieuw venster)

Citizen Science

Wil je jouw inwoners actiever betrekken bij je beleid? Ben je geïnspireerd door succesverhalen als Curieuzeneuzen en Straatvinken om vanuit je bestuur burgeronderzoek te ondersteunen? Twijfel je nog aan een goede aanpak? ABB zet je op weg!

ABB schreef samen met een Citizen Science-consortium een draaiboek vol concrete handvaten voor lokale besturen. Hoe start je een burgeronderzoek? Het draaiboek legt stap voor stap uit hoe je van een (nieuw of bestaand) idee naar een goed gestructureerd en breed gedragen onderzoek gaat. Het boek zoomt in op het organisatorische, technische en financiële luik van Citizen Science. Het laatste hoofdstuk beschrijft inspirerende voorbeelden uit het binnen- en buitenland.

Naast een draaiboek voerden we een marktverkenning uit naar bestaande meettoestellen en sensoren. Dat resulteerde in een Beste Koop-model: een overzichtelijke inventaris van de beschikbare sensoren en sensorboxen. Op basis van een aantal parameters (domein, uitdaging, budget, nauwkeurigheid...) kan je bekijken welke sensoren of sensorboxen er voor jouw project geschikt zijn.

Raadpleeg het handboek en het Beste Koop-model.(opent in nieuw venster)

Contact

Adres

Stedenbeleid
Agentschap Binnenlands Bestuur

Herman Teirlinckgebouw

Havenlaan 88 (bus 70), 1000 Brussel, België

Routeplanner opent in nieuw venster