Gedaan met laden. U bevindt zich op: Citizen Science Smart Flanders

Citizen Science

Het jaarthema van het Smart Flanders-programma 2020-2021 was ‘Citizen Science’ of burgerwetenschappen. ‘Citizen Science’ laat het voor een lokaal bestuur toe om haar burgers beter te informeren en nauwer te betrekken bij hun werking. Ondanks de vele voordelen en succesverhalen van ‘Citizen Science’ is er nog veel scepticisme onder lokale besturen. Met dit traject trachtte het Smart Flanders-programma deze te ondervangen. De uitwerking van het jaarthema bestaat uit twee onderdelen: een draaiboek ‘Citizen Science’ voor lokale besturen en een ‘Beste Koop’-model voor sensoren en meettoestellen.

Draaiboek 'Citizen Science'

Door middel van een omgevingsanalyse en participatieve thematische workshops is een praktisch hands-on draaiboek ‘Citizen Science voor lokale besturen’ uitgewerkt. Dit draaiboek reikt de lokale besturen handvatten aan om succesvolle samenwerkingen op te zetten met bestaande Citizen Science-initiatieven of om zelf nieuwe initiatieven op te zetten. Deze overheidsopdracht is uitgevoerd door een consortium bestaande uit: SMIT (VUB), IDEA Consult en RVO Society (SCIVIL).

Interactief draaiboek Citizen Science voor lokale besturen

Op de website van SCIVIL kan je een interactieve versie van het draaiboek Citizen Science voor lokale besturen raadplegen. Naast het draaiboek kan je hier ook andere nuttige informatie (gidsen, handleidingen, succesverhalen, etc...) over Citizen Science.

'Beste Koop'-model

Naast een draaiboek is er ook behoefte aan een duidelijk beeld op de meettoestellen en sensoren die vandaag de dag op de markt voorhanden zijn om Citizen Science-projecten op te zetten. Om hierop een beeld te krijgen heeft PwC een marktverkenning uitgevoerd, specifiek in het low-end betaalbare segment. Niet alleen de beschikbare sensoren of meettoestellen, maar ook hun voor- en nadelen zijn onderzocht. Het resultaat van deze opdracht is een ‘Beste Koop’-model. Dit is een overzichtelijke inventaris van beschikbare toestellen met telkens een beschrijving van de plus- en minpunten, de kostprijs en de (web)winkel waar je de toestellen kan aanschaffen. Het ‘Beste Koop’-model wordt verder geactualiseerd. Naast een handleiding is er ook een instructievideo beschikbaar. Deze kan je hier raadplegen(opent in nieuw venster).

Instructievideo

Bekijk de instructievideo over hoe je aan de slag gaat met het ‘Beste Koop’-model.

Inhoud is aan het laden

Deelnemende besturen

Bij de uitwerking van de verschillende onderdelen van het jaarthema ‘Citizen Science’ hebben 18 lokale besturen samengewerkt met de verschillende opdrachtnemers.