Jouw gemeentescan
Het PDF-rapport ‘Jouw gemeentescan’ brengt de brede omgeving van jouw stad in beeld aan de hand van 178 kernindicatoren. Naast het uitgebreide rapport met grafieken en kaarten is er ook een samenvattend rapport beschikbaar. Standaard wordt in dit rapport het Vlaamse Gewest opgenomen als benchmark, maar daarnaast is er ook een apart rapport beschikbaar op maat van de dertien centrumsteden, met de centrumsteden als benchmark.
Ontdek ‘Jouw gemeentescan’ voor de centrumsteden op de website van de Gemeente-Stadsmonitor(opent in nieuw venster).
Interactieve toepassing
Wil je dieper in de cijfers van jouw stad duiken? Dat kan via de interactieve toepassing van de Gemeente-Stadsmonitor(opent in nieuw venster). Je kan hier de indicatoren van jouw keuze selecteren en jouw stad vervolgens vergelijken met een benchmark, waaronder de dertien centrumsteden
Themapagina Centrumsteden
Op de website van de Gemeente-Stadsmonitor is een afzonderlijke themapagina ‘Centrumsteden’(opent in nieuw venster) gewijd aan de dertien centrumsteden. Op deze pagina worden een aantal interessante trends besproken die binnen de context van de centrumsteden relevant zijn, aangevuld met grafieken en kaarten. Bovendien zijn hier ook de data van zes GIS-indicatoren beschikbaar.
Analyse: Gebruik van voorzieningen in een andere gemeente
Waar gaan we naar film en toneel, winkelen of sporten? De analyse ‘Gebruik van voorzieningen in een andere gemeente’ brengt dit verplaatsingsgedrag naar andere gemeenten in kaart - in het bijzonder voor drie activiteiten: cultuur, winkelen en sporten. Ze maakt hiervoor gebruik van de resultaten van de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor van 2017.
De belangrijkste conclusies? Cultuur beleven we vooral in de grootsteden Antwerpen en Gent, winkelen doen we in de centrumsteden en in de bekende shoppingcentra, en sporten doen we vooral dicht bij huis.
Je kan deze analyse bekijken op de website van Lokaal Bestuur(opent in nieuw venster).
Cohorte onderzoek
De resultaten van dit nieuwe cohorte-onderzoek betreffen de periode 2010-2021 en tonen dat er in de dertien centrumsteden heel wat mensen blijven wonen. Dit sluit aan bij de bevindingen van eerder cohorte-onderzoek uit 2013 voor de periode 2000-2012.
Hieronder vindt u het algemeen rapport en de synthese analyse terug. Ook kan u per centrumstad de cohorte analyse raadplegen.