Gedaan met laden. U bevindt zich op: Cijfers en tools over stedenbeleid Stedenbeleid

Cijfers en tools over stedenbeleid

Vanuit Stedenbeleid werken we mee aan de kennisproducten van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Hieronder geven we een beknopt overzicht van relevante cijfers en toepassingen voor de steden.

Jouw gemeentescan

Het PDF-rapport ‘Jouw gemeentescan’ brengt de brede omgeving van jouw stad in beeld aan de hand van 178 kernindicatoren. Naast het uitgebreide rapport met grafieken en kaarten is er ook een samenvattend rapport beschikbaar. Standaard wordt in dit rapport het Vlaamse Gewest opgenomen als benchmark, maar daarnaast is er ook een apart rapport beschikbaar op maat van de dertien centrumsteden, met de centrumsteden als benchmark.

Ontdek ‘Jouw gemeentescan’ voor de centrumsteden op de website van de Gemeente-Stadsmonitor(opent in nieuw venster).

Interactieve toepassing

Wil je dieper in de cijfers van jouw stad duiken? Dat kan via de interactieve toepassing van de Gemeente-Stadsmonitor(opent in nieuw venster). Je kan hier de indicatoren van jouw keuze selecteren en jouw stad vervolgens vergelijken met een benchmark, waaronder de dertien centrumsteden

Themapagina Centrumsteden

Op de website van de Gemeente-Stadsmonitor is een afzonderlijke themapagina ‘Centrumsteden’(opent in nieuw venster) gewijd aan de dertien centrumsteden. Op deze pagina worden een aantal interessante trends besproken die binnen de context van de centrumsteden relevant zijn, aangevuld met grafieken en kaarten. Bovendien zijn hier ook de data van zes GIS-indicatoren beschikbaar.

Cohorte onderzoek

De resultaten van dit nieuwe cohorte-onderzoek betreffen de periode 2010-2021 en tonen dat er in de dertien centrumsteden heel wat mensen blijven wonen. Dit sluit aan bij de bevindingen van eerder cohorte-onderzoek uit 2013 voor de periode 2000-2012.

Hieronder vindt u het algemeen rapport en de synthese analyse terug. Ook kan u per centrumstad de cohorte analyse raadplegen.