Gedaan met laden. U bevindt zich op: Studienamiddag 'Lokaal bestuur door een academische bril' Over ABB

Studienamiddag 'Lokaal bestuur door een academische bril'

Elk jaar organiseert ABB de studienamiddag ‘Lokaal bestuur door een academische bril’ over inspirerend academisch onderzoek rond de werking van lokale besturen. Dit jaar geeft dr. Robin Devroe van UGent een seminarie over gender en politieke representatie.

Op het einde van de dag reiken we traditiegetrouw de ‘Scriptieprijs Binnenlands Bestuur Guido Decoster’ uit voor de beste masterproef over binnenlands bestuur of lokale democratie.

Seminarie door dr. Robin Devroe over gender en politieke representatie

Dr. Robin Devroe deelt de belangrijkste bevindingen van haar onderzoek over gender en politieke representatie. Ze focust op de obstakels die vrouwen ondervinden tijdens het kandidaatstellingsproces, de selectieprocedures en verkiezingen. Tegelijk zal ze de brug maken naar de afschaffing van de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen.

Over Robin Devroe

Dr. Robin Devroe (°1990) heeft een Master in de Europese Unie Studies (2013) en in de Bestuurskunde en het Publiek Management (2014) behaald aan de Universiteit Gent. De politieke vertegenwoordiging van verschillende sociale groepen (en vooral van vrouwen) en hun stemgedrag interesseren haar. Experimenteel onderzoek fascineert haar.

Na haar masterstudies startte ze een doctoraatsonderzoek met de steun van het FWO. Ze rondde haar doctoraat af in 2019. Haar proefschrift ging niet helemaal verrassend over de aanwezigheid van politieke genderstereotypen bij Vlaamse kiezers.

In het verleden werkte Robin als gastonderzoeker aan de Texas A&M University in de Verenigde Staten. Robin Devroe is nu een senior onderzoeker aan de Afdeling Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent. Daarnaast is Robin medeorganisator van de ECPR Standing Group on Gender and Politics en medevoorzitter van de Postdoc Community aan de Universiteit Gent.

Herbekijk de studienamiddag

Inhoud is aan het laden

Vorige edities

 • Editie 2022

  Gemeentelijke autonomie in relatie met het algemeen bestuurlijk toezicht

  Dr. Stef Keunen, UHasselt

 • Editie 2021

  Wetenschappelijke perspectieven op regio’s en regionale samenwerking

  Professor Ben Derudder, KU leuven

 • Editie 2020

  Strategie in Vlaamse lokale besturen - proces, gedrag en praktijk.

  Professor Bert George, UGent

 • Editie 2019

  Inspirerend academisch onderzoek rond de werking van lokale besturen.
  • prof. dr. Geert Bouckaert, KULeuven
  • prof. dr. Herwig Reynaert, UGent
  • prof. dr. Wouter Van Dooren, Universiteit Antwerpen
  • prof. dr. Filip De Rynck, UGent
  • dr. Sofie Hennau, Universiteit Hasselt

Scriptieprijs Binnenlands Bestuur Guido Decoster

Het agentschap reikt tijdens de studienamiddag de jaarlijkse ‘Scriptieprijs Binnenlands Bestuur Guido Decoster’ uit voor de beste masterproef over binnenlands bestuur of lokale democratie.