Gedaan met laden. U bevindt zich op: We Zien U Campagnes

We Zien U

Sensibiliseringscampagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag voor jongeren

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: het gebeurt vlak onder onze ogen en vaker dan we denken, ongeacht gender, leeftijd of seksuele voorkeur. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag draagt het slachtoffer nooit verantwoordelijkheid. Zwijgen houdt het taboe in stand en de problematiek in ere: hoog tijd dus om campagne te voeren. De campagneslogan geeft met ‘WE ZIEN U’ een helder signaal met een tweeledige boodschap: empathie naar de slachtoffers én daadkracht naar daders.

Inhoud is aan het laden

“64% van de personen tussen 16 en 69 jaar maakte seksueel grensoverschrijdend gedrag mee in hun leven (4/5 meisjes en vrouwen, ½ van de jongens en mannen).  16 tot 24 jaar gaf het vaakst aan dat ze het voorbije jaar met seksueel grensoverschrijdend gedrag te kampen kregen.”
- UN-MENAMAIS(PDF bestand opent in nieuw venster)

Minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir lanceert in het kader van haar actieplan ter bestrijding van seksueel geweld een grootschalige sensibiliseringscampagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag voor jongeren tussen 14 en 23 jaar. Tot en met april ‘24 zal het awareness creëren rond het thema (sensibilisering), jongeren doen inzien welk gedrag kan en welk gedrag niet (preventie), slachtoffers doorverwijzen naar concrete hulpverlening én ervoor zorgen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag nooit meer door de vingers wordt gezien. Er worden verschillende initiatieven georganiseerd om een collectief verzet tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag te bewerkstelligen.

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir: “Grensoverschrijdend gedrag is iedereens probleem. De cijfers spreken voor zich. Zo’n 80 procent van de vrouwen en 50 procent van de mannen heeft er mee te maken. Dat betekent dat het ook uw kind kan overkomen en dat uw kind er zich schuldig aan kan maken. Het is marginaal gedrag, jammer genoeg geen marginaal fenomeen. De strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag begint bij de nieuwe generatie die meteen ook de meest kwetsbare groep is. Ik wil jongeren wakker schudden en bewust maken van grenzen en van wat kan en niet kan. Met deze campagne willen we jongeren motiveren om zich collectief te verzetten tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. De campagneslogan geeft met ‘WE ZIEN U’ een helder signaal met een tweeledige boodschap: empathie naar de slachtoffers én daadkracht naar daders.”

De campagne start officieel op 17 maart met het wildbeamen van de frappante cijfers van de problematiek in tal van Vlaamse steden. Op de Oude Markt in Leuven trappen Minister Demir en ambassadrice Lotte Vanwezemael de campagne af. Online worden jongeren gesensibiliseerd door influencers met persoonlijke content over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast is er het TikTok-kanaal @WeZienU(opent in nieuw venster), met bekende hosts zoals onder andere Flo Windey, dat doorlopend een veilige bron aan informatie biedt, voor verbinding zorgt en jongeren stimuleert om zich collectief tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag te blìjven verzetten. Tijdens de zomermaanden toert een busje door Vlaanderen en Brussel om een online videoreeks op te nemen met aangrijpende verhalen van jongeren over seksualiteit. En omdat ‘s avonds en ‘s nachts alles wat gezegd, geroepen en gedaan wordt makkelijk in het donker blijft, zullen night clubs gedurende één nacht in het najaar voor één keer light clubs worden. Daarnaast zet de campagne vanaf september in op het sensibiliseren van jongeren in het middelbaar en hoger onderwijs. Komend jaar worden jongeren dus zowel online als offline gestimuleerd om zich collectief tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag te blìjven bewegen.

Ambassadrice Lotte Vanwezemael: “Vanuit mijn achtergrond als psychologe en seksuologe, maar ook vanuit mezelf als persoon, vind ik het belangrijk om deze campagne in het licht te zetten. Seksueel grensoverschrijdend gedrag neemt tal van vormen aan, en elke vorm is een vorm te veel. Daarom een hart onder de riem voor elk slachtoffer. Jij, ik, wij. We zien elkaar.”

Lotte Vanwezemael presenteert ook de minireeks We zien u die nu te zien is op VRT Max(opent in nieuw venster).

Ben je zelf slachtoffer van seksueel geweld? Ga dan zo snel mogelijk naar een Zorgcentrum na Seksueel Geweld(opent in nieuw venster) in je buurt. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag kun je ook gratis en anoniem bellen of chatten met 1712(opent in nieuw venster). Ben je minderjarig? Chat anoniem via Nupraatikerover.be(opent in nieuw venster).

Meer info? Op ons TikTok-kanaal(opent in nieuw venster) blijf je op de hoogte!