Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag van start Nieuwsberichten

Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag van start

Nieuwsbericht
25 september 2023

Slachtoffers kunnen er terecht met meldingen over intimidatie, seksuele intimidatie en geweld binnen Vlaamse organisaties of sectoren zoals cultuur, jeugdwerk, universiteiten en hogescholen en sport. 

Voor het nieuwe meldpunt bundelden het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) en het Vlaams agentschap Justitie en Handhaving de krachten.

Bij het nieuwe meldpunt grensoverschrijdend gedrag kunnen niet alleen burgers terecht met meer vormen van grensoverschrijdend gedrag, maar dankzij de samenwerking met ons agentschap is ook het aanbod aan de melders uitgebreid, bovenop het al bestaande bemiddelingstraject en de werking van de geschillenkamer bij het VMRI.

Slachtoffers kunnen terecht voor erkenningsgesprekken, herstelgesprekken, kortdurende therapeutische trajecten, juridisch advies en ondersteuning, begeleiding en opvolging bij de procedures binnen de eigen sector.

"Op die manier willen we maximaal tegemoet komen aan de noden die leven op het terrein bij de organisaties én de slachtoffers", zegt minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA). "Ik vond het erg belangrijk om niet zomaar het zoveelste meldpunt op te richten, maar om echt te luisteren naar de noden van slachtoffers in de verschillende sectoren en aanvullend te werken op alles wat er al bestaat."

"Zo blijkt dat slachtoffers naast de concrete aanpak van hun dossier, een meer psychologische ondersteuning missen waarin ook wordt erkend dat wat ze hebben meegemaakt niet oké is", gaat ze voort. "Ook een echte, meer langdurige opvolging van hun dossier ontbreekt."

“Dankzij de samenwerking tussen het Vlaams mensenrechteninstituut (VMRI) en Agentschap justitie en handhaving komt er nu één extern meldpunt waar iedereen terecht kan met klachten rond intimidatie, discriminatie, geweld of pesterijen”, vult Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) aan. “Het gaat niet over de zoveelste extra structuur, maar over een samenwerking waarmee we de krachten bundelen.”

Achter de schermen

De afgelopen drie maanden werd er achter de schermen hard gewerkt aan de uitbouw van het meldpunt. Zo werd er met interne meldpunten en alle sectoren samengezeten om hun aanbod en verwachtingen zoveel mogelijk af te stemmen op die van de Vlaamse overheid.

Daarnaast werd een 15-koppige team aangeworven en opgeleid, werden draaiboeken uitgeschreven, een website gebouwd en een telefoon- en chatlijn geïnstalleerd. Zij hebben hun bureaus ook op het 21ste verdiep van het ellipsgebouw.

Concreet kunnen burgers terecht op deze website en telefoonnummer 0800 13184. Op de website is er ook een chatfunctie.