Gedaan met laden. U bevindt zich op: Britse arbeidskrachten in het Vlaams Gewest

Britse arbeidskrachten in het Vlaams Gewest

Sinds 1 januari 2021 is de brexit-transitieperiode voorbij en maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer onderdeel uit van de interne markt en de douane-unie van de Europese Unie. Daardoor gelden er ook nieuwe regels voor Britse onderdanen die in Vlaanderen willen werken.

Download nota

Gedetailleerde nota handelsakkoord van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie - handelsbetrekkingen vanaf 2021 (versie oktober 2021)

Britse onderdanen en Britse ondernemers die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk, genieten sinds 1 januari 2021 niet langer het vrije verkeer van werknemers, noch het vrij verkeer van diensten. Dat wil zeggen dat de toegang tot de Vlaamse arbeidsmarkt voor die doelgroep onderworpen is aan een voorafgaande toelating tot arbeid, in de vorm van:

  • een arbeidskaart en -vergunning (voor korte periodes van tewerkstelling of voor grensarbeiders),
  • een gecombineerde vergunning (voor verblijf en tewerkstelling van meer dan 90 dagen)
  • een beroepskaart (voor zelfstandige activiteiten).

De algemene regels, voorwaarden en procedures voor economische migranten zijn van toepassing. Die gelden voor zowel buitenlandse werknemers als buitenlandse zelfstandigen. Dat wil zeggen dat ook de bestaande vrijstellingen van toepassing zijn.

Lees deze pagina in: