Gedaan met laden. U bevindt zich op: Uw aanslagbiljet ontvangen via eBox (burger)

Uw aanslagbiljet ontvangen via eBox (burger)

U kunt uw aanslagbiljet als privé-persoon digitaal ontvangen via eBox (eBox Burger). Hier leest u wat u daarvoor moet doen. Zowel het aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing als deze voor de verkeersbelasting worden nu al digitaal verstuurd door de Vlaamse Belastingdienst. Later volgen andere belastingen.

eBox: de gratis digitale postbus voor overheidsdocumenten

  • eBox is een gratis digitale postbus die door federale en Vlaamse overheidsdiensten gebruikt kan worden en door de federale overheid beheerd wordt.
  • Via eBox ontvangt u uw Vlaamse en federale overheidsdocumenten altijd snel en veilig in één digitale brievenbus.
  • U bent de enige die toegang heeft tot uw eBox via verschillende eenvoudige beveiligde toegangsmogelijkheden.
  • Op het e-mailadres dat u ingegeven heeft, ontvangt u een e-mail als er nieuwe documenten beschikbaar zijn. Als u eBox raadpleegt via Mijn Burgerprofiel en u daar uw emailadres heeft opgegeven, krijgt u ook daar een melding als er een nieuw aanslagbiljet ter beschikking is. Melding toch gemist? Controleer dan zeker welk e-mailadres u heeft opgegeven en pas het indien gewenst aan. Zo hoeft u in de toekomst geen enkele melding meer te missen.

eBox activeren en gebruiken

  • Iedereen heeft automatisch een eigen persoonlijke eBox, u moet hem alleen activeren.
  • U kan uw eBox activeren via Mijn Burgerprofiel (opent in nieuw venster)van de Vlaamse overheid. Maar het kan ook op andere manieren, zoals via My-eBox(opent in nieuw venster) van de federale overheid of een aantal privé-kanalen zoals Doccle. U kan ook meerdere kanalen tegelijk gebruiken; dan krijgt u wel berichten van alle kanalen die u gebruikt als er een nieuw document is.

Voorbeeld: U heeft uw eBox geactiveerd via Mijn Burgerprofiel in het kader van de vaccinatiecampagne Covid-19. U gebruikt nadien ook My-eBox om uw documenten van de RVA in het kader van ouderschapsverlof te raadplegen. Documenten van uw ziekenfonds leest u via Doccle. Als de Vlaamse Belastingdienst een nieuw aanslagbiljet via eBox verstuurt, ontvangt u een mailbericht van Mijn Burgerprofiel, MyeBox en Doccle dat er een document klaarstaat.

Uitschrijven voor digitale aanslagbiljetten via eBox

Als u uw aanslagbiljetten niet meer digitaal wilt ontvangen, kan u uw eBox deactiveren door uit te schrijven op alle kanalen (Mijn Burgerprofiel, MyeBox, Doccle, ...) die u gebruikt om eBox-documenten te bekijken.
Opgelet: dat betekent dat u alle overheidscommunicatie van álle overheidsdiensten die aangesloten zijn opnieuw op papier ontvangt! Het is niet mogelijk om te kiezen voor welke overheidsdienst u het wel wilt en voor welke niet.

Uw eBox deactiveren kan via uw profielpagina in elk kanaal dat u gebruikt. Bij het deactiveren kunt u de knop “Toestemmingen controleren” gebruiken, om na te gaan of u nog andere kanalen actief hebt staan.

Voorbeeld: Open uw eBox met een van de beveiligde toegangsmogelijkheden op myebox.be. Klik uw profielpagina open en druk op de knop “My eBox deactiveren”.