Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tarief lichte vrachtwagen

Tarief lichte vrachtwagen

Op deze pagina vindt u een overzicht van de te betalen jaarlijkse verkeersbelasting voor een lichte vrachtwagen.

Wat is een lichte vrachtwagen?

Een lichte vrachtwagen is een motorvoertuig bestemd voor goederenvervoer met een maximum toegelaten massa ( MTM) ≤ 3.500 kg.

U betaalt de jaarlijkse verkeersbelasting van een lichte vrachtwagen als de laadruimte van het voertuig altijd minstens 50 % bedraagt van de lengte van de wielbasis. De laadruimte moet bovendien over haar hele oppervlakte bestaan uit een vaste of duurzaam bevestigde, horizontale laadvloer zonder verankeringsplaatsen voor extra banken, zetels of veiligheidsgordels, die deel uitmaakt van het koetswerk. Tot slot moet de laadruimte volledig afgesloten zijn van de cabine door een scheidingswand.

Dit kan een bestelwagen, een lijkwagen, een alleenrijdende tractor, … zijn. Een pick-up of chassis cabine wordt vanaf 01.01.2023 enkel belast als lichte vracht indien hij voor professionele doeleinden wordt gebruikt.

Indien de wagen niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden, wordt deze belast aan het tarief personenauto, auto voor dubbel gebruik en minibus.

Tarief

    Er zijn 3 categorieën:

    • voertuigen onderworpen aan de groene verkeersbelasting: het basistarief wordt gecorrigeerd in functie van de euronorm en de aanwezigheid van een roetfilter (bij een MTM ≤ 2.500 kg spelen ook de CO2-uitstoot en de brandstofsoort een rol)
    • voertuigen ingeschreven op naam van een leasingmaatschappij

    • overige voertuigen