Elektronische identiteitskaarten

De elektronische identiteitskaart vervangt de oude, papieren identiteitskaart.

De kaart heeft het formaat van een bankkaart met een chip:

  • Op de voorkant staan het land, uw pasfoto en de voornaamste basisgegevens van uw identiteit (naam, geboorteplaats en datum, geslacht en nationaliteit).
  • Op de achterkant staat uw rijksregisternummer en de gemeente waar u uw kaart hebt aangevraagd.
  • De geldigheidsdatum van de kaart staat op de voorkant.

De eID wordt automatisch toegekend vanaf 12 jaar. Voor kinderen onder 12 jaar is er de Kids-ID. Niet-Belgen kunnen een elektronische vreemdelingenkaart krijgen.

Federaal token

Hebt u nog geen eID (of vreemdelingenkaart) of wilt u die liever niet gebruiken op het internet? Dan kunt u een token aanvragen.

Een token is een digitale of elektronische handtekening. Het is niet hetzelfde als een elektronische identiteitskaart (eID), maar met uw token krijgt u ook toegang tot bepaalde beveiligde online diensten van de overheid.

Niet-Belgen die vanuit het buitenland toegang moeten krijgen tot Belgische applicaties, kunnen een vreemdelingentoken aanvragen.

Belgische paspoorten

Met een Belgisch paspoort kunt u uw identiteit bewijzen in landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben meestal een paspoort nodig.

Is uw identiteitskaart of paspoort gestolen? Meld de diefstal van uw reisdocument eerst bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden (of bij de lokale politie van uw gemeente) én daarna bij uw gemeente.

Opgelet! Een als gestolen of verloren gesignaleerd paspoort of identiteitskaart is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag u het niet meer gebruiken. Als u met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat u het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Laat bij de gemeente het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.