Gedaan met laden. U bevindt zich op: Loden waterleidingen

Loden waterleidingen

Waterleidingen van lood voor de toevoer van water zijn slecht voor de gezondheid. Als dat mogelijk is, vervangt u het best loden leidingen. In huurwoningen zijn loden leidingen niet toegestaan.

Afvoerleidingen in lood hebben geen impact op de kwaliteit van het kraanwater. U moet ze dus niet vervangen.

Als u water met lood drinkt, komt dat lood in uw lichaam terecht. Lood is giftig. Het stapelt zich op in het lichaam en tast het zenuwstelsel aan. Ook andere gezondheidseffecten zijn mogelijk. Vooral zwangere vrouwen, baby's en kleine kinderen lopen gevaar. Zelfs in kleine hoeveelheden kan lood schade aanrichten.

Er worden al lang geen loden leidingen meer geïnstalleerd. Maar tot 1970 werden in veel gebouwen loden waterleidingen aangelegd. Ook voor lasstukken, verbindingen en andere onderdelen werd lood gebruikt. Sinds 2014 is de loodnorm verstrengd voor kraanwater in Vlaanderen: het kraanwater mag maar 10 microgram lood per liter meer bevatten.

Hoe herkent u loden leidingen?

 • Loden leidingen komen vaker voor in huizen die gebouwd zijn vóór 1970.
 • Kijk naar de kleur van de leiding. Loden leidingen zijn grijs. Koperen leidingen zijn rood, bruin of lichtgroen. Soms zit er verf op de leidingen. Kras even over de verf met bijvoorbeeld een spijker. Kijk zo na wat er onder de verf zit.
 • Als een magneet aan de leiding blijft hangen, dan is het geen lood.
 • Als u met een metalen voorwerp op de leiding tikt, geeft dat een dof geluid.
 • Loden leidingen zijn vaak dikke en kronkelige buizen. Op Gezondleven.be staan enkele voorbeeldfoto's van loden leidingen(opent in nieuw venster).

In de folder 'Gezond water, ook jouw zorg. Vervang loden leidingen' staat een handig schema om na te gaan of u loden leidingen hebt. Twijfelt u toch nog? Neem dan contact op met een loodgieter.

Controleer uw leidingen

Vóór de watermeter

Controleer de aansluiting vóór de watermeter.

Is die aansluiting nog van lood? Neem dan contact op met uw waterbedrijf(opent in nieuw venster). Het waterbedrijf staat in voor de vervanging. De aftakking vóór de watermeter moet toegankelijk zijn. Als dat niet het geval is en u er zelf niet voor zorgt dat de aftakking toegankelijk wordt, dan kan het waterbedrijf kosten aanrekenen (bijvoorbeeld voor het openbreken van een muur, ...)

Eigen leidingen vanaf de watermeter

Controleer uw binneninstallatie. Aan de watermeter en onder de keukenkraan in de keukenkast ligt de leiding meestal bloot.

Zijn er vanaf de watermeter nog loden leidingen? Dan laat u die als eigenaar het best vervangen door leidingen van koper of kunststof. Er zijn verschillende premies voor sanitaire installaties waarbij u onder bepaalde voorwaarden de kosten voor het vervangen van uw loden leidingen kunt toevoegen aan de aanvraag voor die premie.

 • In huurwoningen zijn loden leidingen niet toegestaan. De verhuurder is verplicht om ervoor te zorgen dat het water in de keuken drinkbaar is. Loden leidingen in een huurwoning zorgen voor ongeschiktheid van de woning. De huisbaas is dus verplicht om de loden leidingen te laten vervangen.
 • Als eigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor uw leidingen na de watermeter. Alle loden leidingen en onderdelen in uw huis moeten indien mogelijk vervangen worden.

Is het niet (onmiddellijk) mogelijk om de binneninstallatie te vervangen? Hou dan rekening met onderstaande tips om de loodconcentratie te beperken.

 • Drink geen kraanwater dat lang heeft stilgestaan. Laat het water ’s ochtends en na afwezigheid overdag eerst 2 minuten lopen. Vul dan een karaf met water om van te drinken.
 • Gebruik geen warm kraanwater om koffie te zetten of eten te maken. Neem koud kraanwater.
 • Overweeg om een nieuw, tijdelijk leidingenstelstel te laten aanleggen naar de kranen die u het vaakst gebruikt om van te drinken.
 • Gebruik geen kraanwater om flesvoeding te maken voor een baby.