Wat kunnen digitale meters meer dan gewone meters?

U hebt nu wellicht thuis een elektromechanische meter met een draaiteller. De meeste van deze meters staan er al lang en zijn aan vervanging toe.

De nieuwe generatie meters zijn digitale meters. Deze kunnen veel meer dan de oude meters. Er bestaan digitale meters voor elektriciteit en aardgas. De voordelen op een rij:

  • Uw meterstand wordt automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Er moet dan niemand meer langskomen om uw meterstand op te nemen en u moet zelf geen kaartjes meer invullen. Om zelf uw verbruik af te lezen, moet u enkele handelingen stellen. Volg hiervoor de handleiding (opent in nieuw venster) of neem contact op met uw netbeheerder.
  • Op het moment van de plaatsing kan de verbruiker gratis kiezen of wisselen tussen enkel- of tweevoudig tarief. Wilt u op een ander moment een tariefwissel, dan kost dit 8,5 euro (zonder btw). Uitsluitend nachtmeter wordt niet meer geplaatst (deze worden niet meer gemaakt). Door de invoering van het capaciteitstarief zal het uitsluitend nachttarief niet meer van toepassing zijn vanaf 2025.
  • Afsluiten of opnieuw aansluiten op het netwerk kan door zo'n digitale meter van op afstand. Hierdoor vallen de hoge kosten die nu worden aangerekend voor het af- en aansluiten grotendeels weg. In welke gevallen en volgens welke procedure een netbeheerder een gezin mag afsluiten wegens niet-betaling, is strikt geregeld en verandert niet met de nieuwe meter.
  • U kunt uw digitale meter slimmer maken en uw energieverbruik beter opvolgen. Dit kunt u doen door het koppelen van toestellen aan de gebruikerspoorten van uw digitale meter. Op die manier kunt u zowel energie als kosten besparen. Meer informatie vindt u op de website 'Maak je meter slim'. (opent in nieuw venster)
  • Er bestaat ook een digitale budgetmeter.

Wie krijgt een digitale meter?

Zicht op verschillende daken en één daarvan heeft zonnepanelen
© Filip Claus

Iedereen krijgt een digitale meter, maar de uitrol gebeurt gefaseerd. De primaire doelgroep bestaat uit:

  • nieuwe woningen
  • grondige verbouwingen
  • klanten met een budgetmeter
  • klanten uit het proefproject (de slimme meter wordt vervangen door een digitale meter)
  • zonnepaneeleigenaars.

Bekijk hier wanneer de digitale meter bij u geïnstalleerd wordt (opent in nieuw venster).

80% van de digitale meters zullen tegen 31 december 2024 geplaatst wordt. Uiterlijk op 1 juli 2029 zullen alle gezinnen en kmo's een digitale meter hebben.

De Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) maakte een geactualiseerde kosten-batenanalyse (opent in nieuw venster). Berekend voor de volledige maatschappij is de uitrol van de digitale meter een juiste beleidsbeslissing, maar de effecten kunnen verschillen van klant tot klant.

Wie betaalt de digitale meter?

Wie niet tot bovenstaande doelgroepen behoort, maar toch al een digitale meter wilt, kan die sinds 1 juli 2019 zelf aanvragen. Wie zelf een digitale meter aanvraagt, zal zelf de kosten voor de plaatsing van de meter moeten betalen.

Bij een nieuwbouw en grondige renovatie zal u, net zoals nu, enkel de plaatsing en indienststelling betalen. Bij nieuwe zonnepanelen, bij bestaande prosumenten (consumenten die zelf hun stroom opwekken) en klanten met een budgetmeter wordt de plaatsing van een digitale meter verrekend via de distributienettarieven. De netbeheerder betaalt de kost van de aankoop van de digitale meter.

Digitale meters en zonnepanelen

De uitrol van de digitale meters startte sinds 1 juli 2019 ook bij eigenaars van zonnepanelen.

Installatie tot en met 31 december 2020

Wie zonnepanelen geïnstalleerd heeft en deze laat keuren (AREI-keuring) ten laatste 31 december 2020 kan kiezen voor de compensatieregeling die 15 jaar duurt, te rekenen vanaf het moment van de indienstname/keuring van de installatie. Bij een uitbreiding blijft de datum van eerste keuring gelden.

Installatie vanaf 1 januari 2021

Wie zonnepanelen installeert vanaf 1 januari 2021, kan niet kiezen voor deze compensatieregeling van 15 jaar. Het principe van de terugdraaiende teller verdwijnt volledig. Om de installatie van zonnepanelen na 2020 verder aan te moedigen, komt er een nieuwe eenmalige investeringspremie die vanaf 1 januari 2021 aangevraagd kan worden.

Er wordt ook bekeken of een terugleververgoeding voor de elektriciteit die geïnjecteerd wordt in het net mogelijk is.

Lees meer over zonnepanelen en de digitale meter.

Meer info

Veelgestelde vragen