Kinderen spelen met oude telefoon en tablet.
© Karel Hemerijckx

Een op de twee Belgen heeft een abonnement of betaalt een tarief dat niet aangepast is aan zijn werkelijke telecommunicatiebehoeften. Veel mensen hebben er geen idee van wat ze echt nodig hebben op het vlak van internet, telefoon, gsm en televisie. Ze kiezen voor een veel te uitgebreide formule of blijven jarenlang hangen aan een abonnement zonder te profiteren van de algemene prijsdalingen in de markt.

Met de simulator(opent in nieuw venster) van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecom (BIPT) kunt u de verschillende telecomaanbiedingen vergelijken en bepalen welke tarieven voor internet, vaste telefonie, gsm en combinatiepakketten het beste aan uw noden beantwoorden. Voer gewoon uw gebruikspatroon in met de gegevens van uw laatste factuur en ons tariefvergelijkingsprogramma doet de rest.

Het programma voor tariefvergelijking bestaat uit vier modules: vaste telefonie, mobiele telefonie, internet en 'bundels' (combinatiepakketten). Met een eenvoudige vragenlijst geeft u aan wat uw verbruiksgewoonten zijn. De prijsvergelijker zal daarna op maandbasis uitrekenen hoeveel het u zou kosten om het ene of het andere tariefplan te gebruiken.

Op de website van de FOD Economie staan ook tips en instructies(opent in nieuw venster) voor het vergelijken van operatoren en het gebruik van de simulator van het BIPT.