Gedaan met laden. U bevindt zich op: Infosessie voor lokale besturen - Concessie publieke laadinfrastructuur op het openbaar domein Mobiliteit en Openbare Werken

Infosessie voor lokale besturen - Concessie publieke laadinfrastructuur op het openbaar domein

Nieuwsbericht
10 april 2024

In de maand mei organiseert het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) een infosessie over de uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbaar domein. Tijdens de infosessie krijgen steden en gemeenten meer informatie over de concessie, de plaatsingsprocedure en de toekomst van de uitrol. 

Programma

Het Departement MOW geeft eerst een korte introductie over het Vlaamse beleid rond elektrische voertuigen en de data die daarbij gebruikt worden.

Vervolgens gaan we dieper in op de ervaringen met en de resultaten van de driedelige aanpak voor publieke laadpalen: Paal volgt Wagen (vraaggestuurd), Paal volgt Paal (datagestuurd) en via een strategische plaatsing.

De laadexploitant van uw regio vertelt daarnaast meer over de ervaringen met de uitvoering van de concessie en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. De focus ligt op de huidige aanpak, de doorlooptijden en de realisaties.

Tot slot lichten we toe welke vorm de concessie in de toekomst kan aannemen.

Er is ook voldoende tijd voor vragen en/of bedenkingen.

Voor wie?

De infosessies staan open voor vertegenwoordigers van steden, gemeenten of wegbeheerders.

Waar en wanneer?

Het Departement MOW organiseert de infosessie op vijf verschillende momenten. Ze zijn gericht op lokale besturen en vinden plaats in de loop van de maand mei in Brugge (07-05), Leuven (08-05), Antwerpen (14-05), Hasselt (15-05) en Gent (22-05). Bij de locaties vindt u ook de routebeschrijving terug.

VervoerregioDatumUurLocatie
Oostende, Westhoek, Brugge, Midwest en KortrijkDinsdag 7 mei 20249.30 - 12.30 uurVLM Brugge, Velodroomstraat 28, 8200 Brugge(opent in nieuw venster)
Leuven en Vlaamse RandWoensdag 8 mei 20249.30 - 12.30 uurVAC Leuven, Diestsepoort 6, 3000 Leuven(opent in nieuw venster)
Antwerpen, Mechelen en KempenDinsdag 14 mei 20249.30 - 12.30 uur

Kantoor Engie Antwerpen,
Van Immerseelstraat 66, 2018 Antwerpen(opent in nieuw venster)

LimburgWoensdag 15 mei 20249.30 - 12.30 uurVAC Hasselt,
Kon. Astridlaan 50, 3500 Hasselt(opent in nieuw venster)
Gent, Vlaamse Ardennen, Waasland en AalstWoensdag 22 mei 202413.30 - 16.30 uurVAC Gent,
Kon. Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent(opent in nieuw venster)

Inschrijven

De infosessie is gratis, maar inschrijven is verplicht via het inschrijvingsformulier(opent in nieuw venster). Er is plaats voorzien voor maximaal 2 personen per stad of gemeente. Elke deelnemer moet zich afzonderlijk inschrijven.

Over de concessie publieke laadinfrastructuur op het openbaar domein

Met het actieplan ‘Clean Power for Transport (CPT)’ zet de Vlaamse overheid in op de omschakeling naar zero-emissievervoermiddelen. Een van de onderdelen is de uitbouw van publieke laadinfrastructuur op het openbaar domein. Dat gebeurt via een drieledige aanpak: vraaggestuurd (Paal volgt Wagen), datagestuurd (Paal volgt Paal) en via een strategische plaatsing. De concrete uitrol vindt plaats door middel van een concessie-opdracht en is sinds oktober 2022 in volle ontwikkeling. Ondertussen zijn er al 4.000 plaatsingsopdrachten gegeven aan Engie en Total Energies en zijn er al 1.000 laadpalen actief.

Meer info: Publieke laadpunten voor elektrische voertuigen

Contact

Heeft u vragen over de concessie of de infosessie? Dan kan u terecht bij onze helpdesk voor lokale overheden op help.gemeente.laadpalen@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).